OVO SU TAČNA IMENA PRINCA HARIJA I NJEGOVE DECE: Promena koja se nikako neće svideti najmoćnijoj kraljevskoj porodici na svetu!

Autor:

Svet

19.02.2024

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Princ Hari, koji je decenijama bio poznat kao član britanske kraljevske porodice, ponovo je privukao pažnju javnosti odlukom da njegova deca, Arči (4) i Lilibet (2), nose prezime Saseks umesto Mauntbaten-Vindzor, kako je to bio slučaj do sada.

OVO SU TAČNA IMENA PRINCA HARIJA I NJEGOVE DECE: Promena koja se nikako neće svideti najmoćnijoj kraljevskoj porodici na svetu!

Foto: Profimedia

Kontroverza je izbila nakon što su princ Hari i Megan Markl pokrenuli obnovljenu veb stranicu pod nazivom Sussex.com. Iako su već napustili kraljevsku porodicu, par je odlučio koristiti kraljevski grb na svojoj veb stranici, što je izazvalo kritike britanske štampe.

Kada se u maju 2019. rodilo prvo dete princa Harija i Megan Markl, Arči, par je objavio da je puno ime njihovog sina Arči Harison Mauntbaten-Vindzor. Međutim, 2024. su zvanično odlučili da koriste prezime Saseks i za Arčija i za njihovu ćerku Lilibet, piše Vogue.

Takođe su zadržali prezime Saseks u imenu internet domena, iako su prethodno odustali od brenda Sussex Royal, koje im je kraljica Elizabeta naložila da prestanu da koriste nakon njihovog izlaska iz monarhije 2020. godine, (koji je tada bio njihov Instagram i naziv njihove veb stranice). U narednim godinama, par je umesto toga koristio Archewell za svoju veb stranicu i produkcijsku kompaniju.

Promena prezimena dece, koja su prethodno nosila puno ime Mauntbaten-Vindzor, ima korene u krunisanju kralja Čarlsa. Sa Čarlovim uzdizanjem na presto, Arči i Lilibet su stekli nove titule princa i princeze od Saseksa.

Kako je njihov deda preuzeo presto, a Arči i Lilibet napredovali u naslednom redu, deci su priuštene nove titule princa i princeze od Saseksa. Ranije su to bili Master Arči i Mis Lilibet.

Ovaj potez sledi tradiciju britanskih prinčeva i princeza, koji obično koriste svoje titule ili titule roditelja kao prezimena. Na primer, princ Hari i princ Vilijam su u školi koristili titule "Vilijam od Velsa" i "Hari od Velsa" kako bi odražavali titule svojih roditelja.

Ova odluka takođe odražava želju princa Harija i Megan Markl da imaju ista prezimena kao i njihova deca. Kroz ovu promenu, par želi da veb stranica Sussex.com odražava celu porodicu i njihove pretke, umesto da bude fokusirana samo na sina Arčija, što je bio slučaj sa prethodnom veb stranicom Archewell, preniosi Telegraf.

Iako su neki izrazili nezadovoljstvo zbog ovih promena, mnogi smatraju da je ova odluka u skladu sa tradicijom i da je lako shvatljiva s obzirom na evoluciju porodičnih titula usled krunisanja kralja Čarlsa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading