"ZELENSKI SEBI ISKOPAO RUPU" Poznati ukrajinski opozicionar otkriva pozadinu smene Valerija Zalužnog

Autor:

Svet

16.02.2024

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medvedčuk smatra da je Zalužni "prikrio nesposobnost američkih i britanskih savetnika“.

"ZELENSKI SEBI ISKOPAO RUPU" Poznati ukrajinski opozicionar otkriva pozadinu smene Valerija Zalužnog

Foto: Profimedia, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Volodimir Zelenski je smenjivanjem Valerija Zalužnog sa mesta glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine napravio od njega političara i iskopao sebi rupu, kaže bivši lider zabranjene ukrajinske partije Opoziciona platforma – Za život i predsednik Upravnog odbora pokreta Druga UkrajinaViktor Medvedčuk.

Zelenski je 8. februara razrešio Zalužnog sa funkcije glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, imenovavši umesto njega bivšeg komandanta kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, Aleksandra Sirskog. Brojni ukrajinski i zapadni mediji pisali su o mogućem sukobu između Zelenskog i Zalužnog još u jesen 2023. Novinari Vašington posta su primetili da bi Zalužni mogao da predstavlja pretnju za Zelenskog ako odluči da započne političku karijeru.

Foto: Tanjug/Profimedia

 

- Smenjivanjem Zalužnog, Zelenski od njega pravi političara i kopa sebi rupu. Štaviše, svako pogoršanje na frontu kopa rupu za Zelenskog, a to se već dešava - napisao je Medvedčuk u članku objavljenom na portal pokreta.

Prema njegovim rečima, Zalužni nije postigao neke posebne vojne uspehe, štaviše, zaista se upustio u politiku, što je bilo potpuno nemoguće sakriti.

- Politička igra protiv Zelenskog se zaista odigrala, pošto se Zalužni pojavio u rejtingu kao mogući predsednik, štaviše, pojavila se čak i njegova stranka, koja ne postoji. To znači da se takva partija spremala i da su u nju ulagana sredstva - primetio je ukrajinski opozicionar.

On takođe smatra da je Zalužni "prikrio nesposobnost američkih i britanskih savetnika“.

- Neko je morao da odgovara za neuspeh kontraofanzive. I Amerikanci i Britanci koji su je osmislili ne bi hteli da snose odgovornost za ovo. Lakše je objasniti zašto oružje koje je NATO reklamirao nije donelo pobedu, jer bili su u rukama nesposobne ukrajinske vojske - napisao je Medvedčuk.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading