UBITAČNO RUSKO ORUŽJE KOJEM NI ''PATRIOT'' NE MOŽE NIŠTA: Zapad u panici, ukrajinski PVO u najvećem problemu od početka sukoba! (FOTO)

Autor:

Svet

13.02.2024

22:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjem obrtu dešavanja u ratu u Ukrajini, Rusija je, prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, počela da koristi modifikovanu i unapređenu verziju rakete Cirkon.

UBITAČNO RUSKO ORUŽJE KOJEM NI ''PATRIOT'' NE MOŽE NIŠTA: Zapad u panici, ukrajinski PVO u najvećem problemu od početka sukoba! (FOTO)

Foto: TanjugAP

U poslednjem obrtu dešavanja u ratu u Ukrajini, Rusija je, prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, počela da koristi modifikovanu i unapređenu verziju rakete Cirkon.

Ova vest predstavlja značajan preokret, budući da se Cirkon smatrao neuništivim oružjem koje protivvazdušne odbrane teško mogu zaustaviti.

Foto: PRINTSCREEN YOUTUBE

 

U izveštaju Kijevskog naučno-istraživačkog instituta forenzičke ekspertize, koji kontroliše vlada Ukrajine, navedeni su dokazi o upotrebi hipersonične rakete Cirkon tokom napada na ukrajinsku prestonicu 7. februara.

Institut je istakao da su oznake na pronađenim delovima i fragmentima, identifikacija komponenti i karakteristike oružja ukazale na prvu upotrebu Cirkona u stvarnom ratu.

Ukrajinske vlasti su potvrdile četiri žrtve i 38 povređenih tokom napada, ali do sada nije bilo direktnih potvrda o povezanosti žrtava sa navodnim lansiranjem rakete Cirkon. Nije precizirana ni platforma sa koje je raketa ispaljena, iako su prethodni izveštaji u ruskim medijima ukazivali da je bila raspoređena na ratnom brodu.

Republika

Foto: PRINTSCREEN YOUTUBE

 

Jedno od najopasnijih oružja - neuhvatljiv i za američki ''Patriot''

Cirkon se smatra jednim od najopasnijih oružja zbog svoje hipersonične brzine od skoro 9.900 kilometara na sat, čime postaje izuzetno teško zaustavljiv čak i za najefikasnije zapadne protivraketne sisteme, kao što je Patriot.

Savez za zastupanje raketne odbrane (MDAA) iz Sjedinjenih Američkih Država ističe da bi Cirkon mogao biti najbrži projektil na svetu, čineći ga gotovo neprepoznatljivim za radarske sisteme.

- Ako su te informacije tačne, projektil Cirkon bi bio najbrži na svetu, što bi činilo gotovo nemoguće odbraniti se samo zbog brzine - navodi alijansa na svojoj veb stranici.

Sajt takođe ukazuje na plazma oblak rakete kao još jednu „vrednu“ osobinu.

- Tokom leta, projektil je potpuno prekriven oblakom plazme koji apsorbuje sve zrake radio frekvencija i čini raketu nevidljivom za radare. To omogućava da projektil ostane neotkriven na putu do cilja - navodi se na sajtu.

Pored toga, MDAA kaže da je Cirkon „manevarska protivbrodska hipersonična krstareća raketa“ sa dometom negde između 500 i 1.000 kilometara.

Foto: PRINTSCREEN YOUTUBE

 

Nedavni napad 7. februara, u kojem se tvrdi da je korišćen Cirkon, pokazuje neuspeh ukrajinske protivraketne odbrane u obaranju tri balističke rakete Iskander i četiri krstareće rakete Kinžal.

Ukoliko su ove informacije tačne, uvođenje Cirkona u borbu moglo bi stvoriti ozbiljne izazove za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, koja se već suočava sa teškoćama u odbijanju vazdušnih napada iz Moskve, prenose mediji.

S obzirom na brzinu, nevidljivost za radare i manevrisanje, Cirkon predstavlja ozbiljan izazov za postojeće sisteme protivvazdušne odbrane, što dodatno komplikuje situaciju u već kompleksnom ratnom okruženju u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading