KRIV JE! Rusija slavnog filozofa proglasila odgovornim za rat u Ukrajini

Autor:

Svet

13.02.2024

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika prašina u javnosti digla se 2018. kada je trebalo da se da novo ime tamošnjem aerodromu.

KRIV JE! Rusija slavnog filozofa proglasila odgovornim za rat u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Guverner ruske eksklave Kaljinjingrad, na Baltičkom moru, Anton Alihanov otkrio neočekivanog krivca za rat u Ukrajini - nemačkog filozofa Imanuela Kanta.

Alihanov je na konferenciji ruskih politikologa govorio o "najvećem sinu" nekadašnjeg pruskog grada Kenigsberga, koji je nakon Drugog svetskog rata preimenovan u Kaljinjingrad, objavili su lokalni mediji.

Foto: Wikipedia

 

Guverner Kaljinjingrada je rada rekao da je filozof iz doba prosvetiteljstva, najpoznatiji po Kritici čistog uma, Imanuel Kant (1724-1804), bio je "jedan od intelektualnih kreatora modernog Zapada".

- Želeo bih da pokažem da Imanuel Kant, koji je rođen ovde pre gotovo 300 godina, ima gotovo direktnu vezu s globalnim haosom s kojim imamo posla. Štaviše, on ima direktnu vezu s vojnim sukobom u Ukrajini - naveo je Alihanov.

Kant je, kako navodi dalje, otvorio put moralnom relativizmu kojim se na Zapadu može opravdati svaki čin i svaka nepravda, dodavši da je to u suprotnosti s Rusijom koja se drži trajnih etičkih vrednosti.

Inače, Kaljinjingrad odavno ima problem sa Kantom. Naime, 2018. se digla velika prašina u javnosti kada je trebalo da se da novo ime tamošnjem aerodromu.

Predlog je, između ostalih, bio i da se aerodormu da ime po nemačkom filozofu, ali su neki ruski vojni zvaničnici, kao i lokali političari urgirali da se to ne dogodi.

Kant je nazvan izdajicom, a bile su održane i demonstracije na kojima je farbom uništena Kantova statua.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading