UKRAJINCI NE ODUSTAJU OD AVDIJEVKE: Zelenski šalje generala "koljača" da probije ruski obruč (VIDEO)

Autor:

Svet

12.02.2024

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zelenskom je hitno potrebna pobeda, a ovo je, prema ukrajinskim izvorima, ozbiljna šansa da probije odbranu ruske vojske, potiskujući je od Avdijevke.

UKRAJINCI NE ODUSTAJU OD AVDIJEVKE: Zelenski šalje generala "koljača" da probije ruski obruč (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Sukob Volodimira Zelenskog i Valerija Zalužnog buktao je oko toga koliki će biti opseg operacija na frontu. Zalužni je, navodeći brojne probleme s kojima se suočavaju ukrajinske snage smatrao da treba sačuvati ljudstvo, dok se logistička situacija ne stabilizuje.

Njegova smena sa mesta glavnokomandujućeg je pokazala da će Zelenski od njegovo naslednika Aleksandra Sirskog tražiti intenzivne akcije, pre svega jer mu je očajnički potreban neki uspeh na frontu. Bez toga uspeha nema ni donacije zapadnih sredstava, koja su u američkom Kongresu i dalje blokirana. 

 

 

Prvi znak intenziviranja akcija je najava slanja dodatnih pomoćnih snaga u gotovo okruženu ruskim snagama Avdijevku, koja je jedno od najjačih uporišta ukrajinskog režima od početka sukoba, piše ukrajinski Telegram kanal ZeRada.

U svetlu najnovijih naređenja u vezi sa zadržavanjem Avdijevke, komanda Oružanih snaga Ukrajine može da izvede lokalnu ofanzivnu operaciju sa pokušajem da probije Avdejevski polukotao sa severa, stvarajući tamo brojčanu nadmoć uz pomoć prebačenih rezervi. Kako kažu ukrajinski izvori, to nisu samo mobilisane, već dobro obučene jedinice koje se nalaze u pozadini i čekaju naređenje da se uključe u borbe na prvoj liniji. 

Stručnjaci Kijeva smatraju da je takva operacija sasvim moguća, posebno pod komandom Sirskog, pošto on "ne obraća pažnju na gubitke". Zbog toga ga i zovu "koljač" ili "general 200".

Sa druge strane, Zelenskom je hitno potrebna pobeda, a ovo je, prema ukrajinskim izvorima, ozbiljna šansa da probije odbranu ruske vojske, potiskujući je od Avdijevke. Oružane snage Ukrajine imaju rezerve za jednu operaciju ovog nivoa, neke od njih se već nalaze u blizini toga mesta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading