LETI DEVET PUTA BRŽE OD ZVUKA, DOMET MU JE HILJADU KILOMETARA: Rusi upotrebili brutalno oružje u Ukrajini! Čak je i PUTIN PONOSAN NA NJEGA

Autor:

Svet

13.02.2024

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija intenzivno sprovodi vazdušne napade na Ukrajinu koristeći niz različitih projektila dugog dometa i bespilotnih letelica

LETI DEVET PUTA BRŽE OD ZVUKA, DOMET MU JE HILJADU KILOMETARA: Rusi upotrebili brutalno oružje u Ukrajini! Čak je i PUTIN PONOSAN NA NJEGA

Foto: Tanjug/AP

Rusija je poslednjih nedelja krenula sa masovnim i najagresivnijim napadima na Ukrajinu od početka rata 2022. godine. 

Da li zbog namere da što pre okončaju "specijalnu vojnu operaciju" ili da bi novim pobedama na frontu vojnici dali vetar u leđa predsedniku Vladimiru Putinu na izborima u martu, nije poznato, ali sada su Rusi prešli na novi nivo ratovanja.

A on podrazumeva i upotrebu hiperzvučnih projektila Cirkon. Rusi su Cirkonima nedavno gađali Kijev i stiče se utisak da su čak i poštedeli Ukrajince koliko je novo oružje moćno.

Cirkon ima domet od 1.000 km i putuje devet puta brže od zvuka, tvrde ruske vlasti.

Vojni analitičari upozoravaju da bi njegova hiperzvučna brzina mogla da PVO Ukrajine značajno smanji vreme reakcije, kao i da poveća učinak napada na šire, dublje i posebno ojačane mete.

Ruski izvori su još u junu 2020. godine objavili da je završeno testiranje Cirkona, a predsednik Vladimir Putin pohvalio ga je kao deo nove generacije oružanih sistema bez premca.

Bude li se i zvanično potvrdila njegova upotreba u Ukrajini, to oružje moglo bi da predstavlja dodatni izazov za ukrajinske protivvazdušne snage, nakon što je već u pitanje dovedena buduća vojna pomoć Zapada.

Rusija intenzivno sprovodi vazdušne napade na Ukrajinu koristeći niz različitih projektila dugog dometa i bespilotnih letelica.

Cirkon je prvobitno osmišljen kao oružje za lansiranje s mora, da bi kasnije bila razvijena i verzija za lansiranje sa zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading