KREĆE POTPUNA OFANZIVA RUSA, 40.000 VOJNIKA ČEKA SIGNAL ZA NAPAD: Ukrajinci otkrili tajni plan, evo gde će doći do VELIKOG OBRAČUNA

Autor:

Svet

04.02.2024

21:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se krvoproliće kakvo nije viđeno od početka rata, jer se bliže predsednički izbori u Rusiji

KREĆE POTPUNA OFANZIVA RUSA, 40.000 VOJNIKA ČEKA SIGNAL ZA NAPAD: Ukrajinci otkrili tajni plan, evo gde će doći do VELIKOG OBRAČUNA

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski centar za odbrambene strategije objavio je večeras da su Rusi spremni za potpunu ofanzivu na istočni grad Kupjansk.

Rusi s tim u vezi na obodu grada već imaju okupljenih 40.000 vojnika kao i 500 tenkova, zbog čega Ukrajinci s pravom veruju da žele da povrate veći deo Harkovske oblasti koju su izgubili iako su je 2022. okupirali.

"Ruska Federacija planira da zauzme celu Donjecku i Lugansku oblast i deo Harkovske oblasti do reke Oskil do marta 2024. godine", objasnio je ukrajinski centar za odbrambene strategije.

Magazin Forbs navodi da je mart krajnji rok jer će tada biti održani predsednički izbori u Rusiji i da bi delić Harkova bio poklon ruskom predsedniku Vladimira Putinu.

Kupjansk i okolinu brani oko 10 ukrajinskih brigada sa oko 20.000 vojnika i stotinama tenkova i drugih borbenih vozila i haubica. Međutim, vojnici i vozila nisu problem za Ukrajince, već municija.

Nova prednost Rusije u vatrenoj moći omogućava joj da koncentriše artiljeriju bez mnogo straha od ukrajinske protivbaterijske vatre i da usmeri koncentrisane baterije na naseljene centre .

"Situacija osnažuje Rusiju da primeni dobro poznati pristup sistematskog uništavanja urbanih područja čineći ih neodbranjivim", objasnio je ukrajinski analitički tim Frontelidžens insajt.

"Naši satelitski snimci otkrivaju trajnu i intenzivnu artiljerijsku štetu oko Кupjanska", navodi Frontellidžens insajt.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading