ŠOK! SKANDAL POTRESA NEMAČKU: Isplivao dokument Vermahta, otkriveno ko je bio deda Analene Berbok!

Autor:

Svet

10.02.2024

19:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, našla se pod lupom javnosti nakon što je tabloid Bild otkrio do sada nepoznate detalje o nacističkoj prošlosti njenog dede, Valdemara Berboka.

ŠOK! SKANDAL POTRESA NEMAČKU: Isplivao dokument Vermahta, otkriveno ko je bio deda Analene Berbok!

Foto: Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

Prema pisanju Bilda, nakon što je imao uvid u istorijska dokumenta, deda Analene Berbok, koji je preminuo 2016. godine, bio je "vatreni nacista" koji je čitao 'Majn kampf' Adolfa Hitlera i podržavao nacistički režim.

Ministarka Berbok je ranije izjavila da je njen deda bio pripadnik nacističke armije i da se sa istoka vratio u Nemačku kao "poraženi vojnik" početkom 1945. godine.

Međutim, Bild tvrdi da ministarka nije podelila s javnošću potpunu istinu, propustivši da otkrije da je njen deda bio oficir Vermahta i da je 1944. dobio najviše vojno odlikovanje Trećeg rajha - krst za ratne zasluge s mačevima, koje se dodeljivalo vojnicima za izuzetna postignuća na ratištu.

Iz kancelarije ministarke spoljnih poslova stiglo je saopštenje u kojem se tvrdi da Berbok nije bila svesna postojanja dokumenata koji opisuju njenog pretka na taj način. Takođe, ističe se da je Valdemar Berbok krajem devedesetih godina obavestio porodicu da je služio kao vojnik Vermahta, dok je pre svoje smrti 2016. godine napisao knjigu ratnih memoara koju je predao naslednicima.

Ova otkrića bacaju novo svetlo na nemačku ministarku spoljnih poslova i postavljaju pitanja o njenoj interpretaciji porodične istorije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading