MISTERIOZNA PRIČA IZ PROŠLOSTI: Da li je Boris bio zločinac ili heroj? Ovu porodicu proganjaju čudne smrti i samoubistva!

Autor:

Svet

21.01.2024

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je telo Sergejusa Sidabrasa pronađeno na železničkoj pruzi u Paramati, Sidneju, sredinom 1950-ih, pretpostavljalo se da je ili izvršio samoubistvo ili stradao u nesreći.

MISTERIOZNA PRIČA IZ PROŠLOSTI: Da li je Boris bio zločinac ili heroj? Ovu porodicu proganjaju čudne smrti i samoubistva!

Foto: youtube/printscreen

 Međutim, sedam decenija kasnije, Džek Grin je bio zapanjen saznanjem da bi njegov nežni, ljubazni otac Boris mogao biti umešan u ubistvo Sidabrasa, navodnog nacističkog saradnika. Džek, iz Melburna, saznao je za potencijalnu ulogu svog oca nakon što su mu starija braća ispričala porodičnu tajnu - i bio je odlučan da dokuči misteriju.

Republika

Foto: youtube/printscreen

 

 


Porodična tajna o prošlosti


Džekova braća Džon i Sem počeli su da spominju priču koju nikada pre nisu čuli. "Verovatno je otac bio odgovoran za uklanjanje nacističkog begunca koji je živeo u Australiji. A ja sam bio kao 'šta?'", rekao je Džek. Oni su čuli da je njihov otac u 50-im godinama često razgovarao o nacisti koji živi u Sidneju i da nešto treba preduzeti. Džon se donekle seća da je njihov otac bio umešan u ubistvo čoveka pronađenog u reci Paramata.

Foto: youtube/printscreen

 

 


Borisov rat protiv nacista


Boris Grejnerman i njegov brat Fima rođeni su u Dizsni, delu Poljske koji je postao deo Belorusije kada je oblast podeljena između nacističke Nemačke i Sovjetskog Saveza na početku Drugog svetskog rata. Kada su nacisti okupirali Belorusiju, braća su pomogla u formiranju jevrejske partizanske grupe Nekoma kako bi se borila protiv okupatora. Ali, kada je Belorusija oslobođena od Nemaca 1944. godine, braća su otkrila da im je cela porodica stradala u Holokaustu u Litvaniji.

Foto: youtube/printscreen

Boris je bio porodičan čovek

 


Misija osvete u Australiji


Privatni detektiv Džon Garvi, koji je pomogao Džeku u istrazi o prošlosti njegovog oca, veruje da su Boris i njegov brat došli u Australiju sa misijom da pronađu nacističke ratne zločince. Prema Garviju, veliki broj litvanskih nacističkih saradnika došao je u Australiju 1948. godine, odgovorni za ubistvo porodice Borisa i Fime. Takođe se veruje da su Boris, Fima i drugi došli u Australiju 1949. godine kako bi sproveli osvetu.

Foto: youtube/printscreen

 

 

Sumnjive okolnosti smrti


Istraga je pronašla ubedljive dokaze da je Boris možda ubio navodnog litvanskog nacističkog saradnika Sidabrasa. Mnogi elementi Sidabrasove smrti podudaraju se sa pričom koju je Jon čuo o svom ocu koji je navodno ubio nacistu u Australiji. Detektiv Garvi takođe dovodi u pitanje smrt drugih navodnih nacističkih saradnika povezanih sa Borisom i njegovim bratom, koji su umrli u sumnjivim okolnostima u Australiji.

Moralna dilema


Ove otkrića ostavljaju Džeka i njegova braća u dilemi da li je njihov otac imao pravo da ubije naciste u Australiji. Jon postavlja pitanje: "Da li je to bilo pogrešno ili ispravno? Porodica mog oca je uništena i moja prva reakcija je ko sam ja da sudim?"

Dokumentarni film "Revenge: Our Dad the Nazi Killer", prati Džekovu potragu za istinom o svom ocu i može se pogledati na BBC Four i iPlayer platformi.

(The Sun)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading