PENZIONERKA (72) KRITIKOVALA PUTINA, PA ZAVRŠILA IZA REŠETAKA: Ruskinja osuđena na zatvorsku kaznu zbog suprostavljanja ratu u Ukrajini

Autor:

Svet

29.01.2024

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oštra kazna je deo ruskog zakona koji zabranjuje deljenje "lažnih informacija" o Putinovoj vojsci i tumači se kao upozorenje drugima od strane vlade.

PENZIONERKA (72) KRITIKOVALA PUTINA, PA ZAVRŠILA IZA REŠETAKA: Ruskinja osuđena na zatvorsku kaznu zbog suprostavljanja ratu u Ukrajini

Foto: Tanjug/Ap

Jevgenija Majboroda, 72-godišnja penzionerka iz ruske regije Rostov, osuđena je na pet i po godina zatvora zbog deljenja sadržaja na društvenim mrežama koji su kritikovali ruski vojni angažman u Ukrajini. Ova kazna predstavlja jednu od najstrožijih kazni od početka rata pre skoro dve godine.

Majboroda je izjavila da je bila potresena ovom odlukom, pogotovo jer je u isto vreme njen brat bio sahranjen pod ruševinama nakon ruskog raketnog napada, navodi Dejli mejl.

Oštra kazna je deo ruskog zakona koji zabranjuje deljenje "lažnih informacija" o vojsci Vladimira Putina i tumači se kao upozorenje drugima od strane vlade.

Majboroda je priznala da je podelila materijal na svojim nalozima na društvenoj mreži VK, ali je negirala da ju je motivisala "politička mržnja", kako su tvrdili tužioci, prema grupi za ljudska prava OVD-Info.

Jedan od dva podeljena sadržaja bio je "emotivni video" o konfliktu, dok je drugi bio o broju vojnika poginulih u ratu.

Majboroda je navela da je objavila ove sadržaje kada je njen brat, koji je živeo u Dnipru, bio pogođen ruskim napadom na ukrajinski grad, koji ga je zatrpao ispod ruševina njegove kuće.

Ova ruska žena bila je kažnjena i ranije, dva puta tokom 2022. godine, zbog "diskreditovanja" vojske.

Pre deset meseci, kratko je bila zatvorena dva puta zbog "prikazivanja nacističkih simbola" i "deljenja ekstremističkog materijala".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading