O PORAZU RUSIJE MOGU SAMO DA FANTAZIRAJU! Lavrov nikad oštriji: Ukrajina će se POKORAVATI svojim zapadnim gazdama!

Autor:

Svet

18.01.2024

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar je, takođe, podsetio da je Putin više puta govorio i da Rusija ne odbija pregovore o Ukrajini.

O PORAZU RUSIJE MOGU SAMO DA FANTAZIRAJU! Lavrov nikad oštriji: Ukrajina će se POKORAVATI svojim zapadnim gazdama!

Foto: Tanjug/AP

Rusija ni na koji način ne može biti „pobeđena“ u Ukrajini, zemlja će uporno i dosledno ostvariti svoje najavljene ciljeve, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare.

On je podsetio da je o tome već više puta bilo reči.

Lavrov je istakao da Moskva nije protiv sporazuma koje zaključuju druge zemlje sa Ukrajinom i da to ni na koji način ne menja cilj Rusije, kao i da je to predsednik Rusije Vladimir Putin proteklih dana potvrdio.

Ministar je, takođe, podsetio da je Putin više puta govorio i da Rusija ne odbija pregovore o Ukrajini, prenosi Informer.

- Ruski lider je to rekao još 2022. godine, kada je po nalogu (bivšeg britanskog premijera) Borisa Džonsona i ostalih Anglosaksonaca Kijevu zabranjeno da potpiše već usaglašeni sporazum o reašavanju situacije sa Ruskom Federacijom. To je već bilo odlično poznato još u aprilu 2022. godine - objasnio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je takođe podsetio da je Putin, govoreći 2022. godine tim povodom ponovio da Moskva ne odustaje od pregovora, ali oni koji odugovlače sa tim, treba da shvate da će tako biti teže dogovoriti se.

- Trenutno vidimo da se to upozorenje ispunjava - istakao je ministar.

Zapadu teško da prizna da je pogrešio

Lavrov je takođe ocenio da je Zapad shvatio da je blickrig u cilju nanošenja strateškog poraza Rusiji zapravo iluzija i, mada mu je teško da prizna svoju grešku, svestan je toga i traži načine kako da Kijev učini „fleksibilnijim“.

- To je teško priznati i vidi se po tome što sada traže nekakve spoljne signale koji bi, čini se, omogućili i da se Ukrajina podržava, a koji bi, sa druge strane, omogućili da se Kijev podstiče da ipak bude što uslužniji i da se pokorava svojim zapadnim gazdama, ali, teško je proceniti koliko će to biti izvodljivo - zaključio je Lavrov.

On je naglasio da oni koji nisu učili istoriju, a takvih je mnogo na Zapadu, a ne znaju ni geografiju, mogu da fantaziraju na temu poraza Rusije.

Kada je reč o sporazumu Ukrajine i Velike Britanije o bezbednosti, Rusija ne vidi nešto što je pravno obavezujuće, rekao je ruski ministar.

Pored toga, Lavrov je konstatovao da tema izbora u Ukrajini Rusiju ne brine previše.

On je takođe ocenio da se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sve češće „otima iz ruku“ zapadnih pokrovitelja.

- Zapad, podstičući ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na organizaciju izbora, želi da ga vrati na kolosek svojih sopstvenih interesa. Zelenski se, sve češće "otima" zapadnim pokroviteljima - istakao je ministar.

Vašington izazvao ukrajinski sukob

Prema rečima Lavrova, SAD su se orijentisale na neobuzdanu ekspanziju antiruski nastrojenog NATO na postsovjetski prostor i izazvale su sukob u Ukrajini.

- Ne vidimo da Amerika ima interes da se reši ukrajinska kriza. Zapad radi na tome da dođe do eskalacije ukrajinske krize a to stvara dodatne strateške rizike - istakao je on.

On je dodao da podsticanje Ukrajine da se nanose udari na Krim i na dubinu teritorije Rusije govori o tome da Zapad ne želi nikakvo konstruktivno rešenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading