VODI ČOVEK KOJI JE SPREMAN ZA RAT SA RUSIJOM: Finska bira predsednika, Putinu se ovo neće dopasti

Autor:

Svet

28.01.2024

20:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandinavska zemlja u poslednje vreme pokazuje otvorenu netrepeljivost prema Rusiji a pogoršanje odnosa usledilo je posle problema sa migrantima na granici

VODI ČOVEK KOJI JE SPREMAN ZA RAT SA RUSIJOM: Finska bira predsednika, Putinu se ovo neće dopasti

Foto: Markku Ulander/Lehtikuva via AP/Tanjug

Finska danas bira predsednika, a kako za sada stvari stoje u prvom krugu, čini se da bi ovu skandinavsku zemlju u narednom periodu mogao da predvodi čovek koji je spreman za otvoreni sukob s Rusijom.

Kandidat Stranke nacionalne koalicije Aleksandar Stub vodi u prvom krugu finskih predsedničkih izbora s podrškom od 28.3 posto, pokazali su podaci ministarstva pravde nakon zatvaranja birališta.

Peka Havisto, član Zelene stranke, drugi je s 25.8 posto osvojenih glasova, a treći je kandidat nacionalističke Stranke Finaca Jusi Hala-aho sa 16.1 posto podrške, pokazali su podaci nakon što je prebrojano 61.3 posto svih glasova.

Drugi krug izbora između prva dva kandidata održaće se 11. februara, a verovatno će se u njemu suočiti Stub i Havisto.

Finska bira novog predsjednika koji će voditi spoljnu i bezbednosnu politiku zemlje s novom ulogom unutar NATO saveza nakon što je prekinula politiku neutralnosti pridruživši se zapadnom odbrambenom savezu posle ruske invazije na Ukrajinu.

"Mnogo je više nego što sam se nadao, vrlo sam zadovoljan i zahvalan", rekao je bivši premijer Stub za javni medij Yle.

Ulazak nordijske zemlje u NATO savez prošle godine doveo je do pretnji "protivmerama" njenog znatno većeg komšije - Rusije.

Finska je u decembru zatvorila svoju granicu s Rusijom za putnički saobraćaj u odgovoru na porast migranata koji su pokušavali preći granicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading