FINCI SUTRA BIRAJU PREDSEDNIKA! Jedna DRŽAVA će izabranom lideru zadavati najviše glavobolja!

Autor:

Svet

27.01.2024

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na izborima će se naći devet kandidata, a najveću pažnju privlače bivši konzervativni premijer Aleksandar Stub i bivši ministar spoljnih poslova Peke Haavisto iz Zelene stranke, koji je nezavisni kandidat.

FINCI SUTRA BIRAJU PREDSEDNIKA! Jedna DRŽAVA će izabranom lideru zadavati najviše glavobolja!

Foto: pixabay.com

Sutra, 28. januara, Finci izlaze na birališta kako bi izabrali novog predsednika, čija će uloga u vođenju spoljne politike postati još značajnija usled porasta tenzija sa susednom Rusijom izazvanih ratom u Ukrajini, prenosi Kurir.

Na izborima će se naći devet kandidata, a najveću pažnju privlače bivši konzervativni premijer Aleksandar Stub i bivši ministar spoljnih poslova Peke Haavisto iz Zelene stranke, koji je nezavisni kandidat. Istraživanja javnog mnjenja predviđaju da će ova dvojica političara najverovatnije ući u drugi krug, koji će biti 11. februara.

Odnosi između Finske i Rusije pogoršali su se nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, što je navelo Finsku da napusti svoju dugogodišnju vojnu neutralnost i pridruži se NATO-u 2023. godine. Ova odluka je izazvala reakciju Rusije koja je upozorila na "protivmere". Dodatni izazov predstavlja i povećan priliv migranata bez viza na istočnoj granici, što Finska smatra hibridnim napadom Moskve s ciljem destabilizacije zemlje.

Svi predsednički kandidati ističu značaj nezavisnosti Finske i njenog članstva u NATO-u. Odnosi sa Rusijom su takođe ključna tema, imajući u vidu bliske odnose sadašnjeg predsednika Saulija Ninista sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pre nego što je postao jedan od njegovih najžešćih kritičara.

Politika ličnosti i javno mnjenje

Iako kandidati imaju slične spoljnopolitičke stavove, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Aleksandar Stub trenutno uživa veću podršku birača u odnosu na Pekea Haavista. Ipak, obojica kandidata imaju značajno političko iskustvo i cene ih kako birači, tako i stručnjaci za politiku.

Iako dele slične političke stavove, Haavisto i Stub imaju različite političke pozadine, s obzirom da je Stub više povezan sa desnicom, dok Haavisto dolazi iz Zelene stranke, predstavljajući tako levicu. Ipak, Haavisto naglašava da predstavlja srednji put, poput Zelenih.


Uoči izbora, Finska se suočava sa značajnim izazovima na polju spoljne politike, a izbor novog predsednika će imati dalekosežne posledice na odnose sa Rusijom i poziciju zemlje u međunarodnoj zajednici.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading