ŠOK U AFRICI: Tri države preko noći se OKRENULE PUTINU!

Autor:

Svet

28.01.2024

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije svakako će ove vesti dočekati s odobravanjem, jer mu se broj saveznika konstantno povećava

ŠOK U AFRICI: Tri države preko noći se OKRENULE PUTINU!

Foto: Tanjug/Ap

Van svih očekivanja, tri zapadnoafričke države - Niger, Mali i Burkina Faso, iznenada su danas donele odluku da napuste Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS), regionalni privredni blok koji ih poziva da se vrate demokratskoj vladavini.

Odluka triju zemalja, objavljena u zajedničkoj izjavi koja je pročitana u programu nacionalne televizije Nigera, udarac je nastojanjima bloka da postigne regionalnu integraciju pošto je suspendovao te tri zemlje nakon vojnog preuzimanja vlasti.

Tri pomenute afričke države kojima sada posle državnih udara upravlja vojna hunta, odlučile su da prekinu vojne veze sa Francuskom i za pomoć su se obratile nikom drugom do predsedniku Rusije Vladimiru Putinu!

Trojica vojnih čelnika Malija, Nigera i Burkine Faso tvrde da žele da vrate bezbednost u svoje države pre nego što se organizuju izbori.

"Hrabri narodi Burkine Faso, Malija i Nigera nakon 49 godina sa žaljenjem i velikim razočaranjem primećuju da se organizacija ECOWAS udaljila od ideala svojih utemeljilaca i duha panafrikanizma", rekao je pukovnik Amadu Abdramane, portparol nigerske hunte.

"Organizacija je propustila da pruži pomoć tim državama u njihovoj egzistencijalnoj borbi protiv terorizma i nesigurnosti", dodao je. 

Zasad je nejasno kako će odluka vojnih hunta Nigera, Burkine Faso i Malija uticati na regionalni blok koji čini 15 članica i u kojem postoji pravilo slobodnog kretanja ljudi i roba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading