ŠIRIO MRŽNJU, PROZIVAO I PUTINA: Ruski aktivista iznenada osuđen na četiri godine zatvora

Autor:

Svet

17.01.2024

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegove pristalice smatraju da se sada radi o klasičnom revanšizmu države što je on pre učestvovao u nekim protestima

ŠIRIO MRŽNJU, PROZIVAO I PUTINA: Ruski aktivista iznenada osuđen na četiri godine zatvora

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Okružni sud Bajmanskog okruga, u ruskoj republici Baškiriji, osudio je na četiri godine zatvora lokalnog akivistu Faila Alčinova za podsticanje mržnje, saopštila je zajednička pres-služba republičkih sudova.

"Alčinov je pred sudom oglašen krivim da je javno počinio radnje koje su imale za cilj izazivanje mržnje, kao i ponižavanje dostojanstva grupe lica po osnovu rase, nacionalnosti, jezika i porekla", navodi se u saopštenju.

Pored toga, sud je izdao privatne presude načelniku administracije Bajmakskog okruga u Baškiriji zbog nedostatka preventivnog rada u suzbijanju, kako se navodi, ekstremističkih aktivnosti, kao i načelniku ruskog odeljenja unutrašnjih poslova za Bajmakski okrug kako bi preduzeo odgovarajuće mere reagovanja i sprovodio preventivni rad sa stanovništvom, prenosi ruski Interfaks.

Alčinov je optužen da je vređao migrantske radnike u govoru koji je održao u aprilu 2023, na protestu zbog planova za rudnik zlata u Baškiriji, koja se nalazi u južnom delu Uralskih planina, u blizini granice između Evrope i Azije.

Alčinov je tom prilikom prozivao i predsednika Rusije Vladimira Putina što je to sve dozvolio da se dešava narodu.

Njegove pristalice kažu da postupak protiv njega predstavlja odloženu osvetu zbog uloge Alčinova u protestima nekoliko godina ranije, u kojima su aktivisti uspešno blokirali planove za kopanje sode na brdu, koje lokalni ljudi smatraju svetim mestom, piše Rojters.

"Veliko hvala svima koji su došli da me podrže. Hoću da se ovo nikad ne zaboravi. Ne priznajem svoju krivicu. Uvek sam se borio za pravdu, za svoj narod, za svoju republiku", obratio se Alčinov pristalicama, koji su u stotinama došli ispred suda kako bi mu pružili podršku.

Alčinov je bio vođa "Baškorta", lokalnog pokreta za očuvanje kulture, jezika i etničkog identiteta regiona, a ta organizacija obeležena je kao ekstremistička i zabranjena 2020. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milica Zorkic (Grigorjevic)

18.01.2024 22:29

Pa vi ste bas preneli Putinovu laznu vest. Tacna vest je da je Alcinov i vise hiljada protestanata na -20 stepeni demonstriralo PROTIV SLANJA neruskih naroda prisilnom regrutacijom u Ukrajinu!!! - VEZE nema da strancima-radnicima. Pozdrav skoro s lica mesta.