POČELO JE! Kontroverzni mađarski političar traži deo Ukrajine!

Autor:

Svet

28.01.2024

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Laslo Toročkaj, rođen kao Laslo Tot, je mađarski političar krajnje desnice, lider političke stranke "Naša domovina" i bivši gradonačelnik Ašothaloma.

POČELO JE! Kontroverzni mađarski političar traži deo Ukrajine!

Foto: shutterstock

Mađarska partija krajnje desnice "Naša domovina" je iznela zahtev za pravo na zapadni deo Ukrajine, gde živi oko 150.000 etničkih Mađara. Lider te stranke, Laslo Toročkaj, je istakao da bi u slučaju gubitka državnosti Ukrajine zbog invazije Rusije, partija će zahtevati autonomiju zapadnog dela zemlje. Ova izjava je izazvala pažnju javnosti i postavila pitanje budućnosti ove regije.

- Što se tiče rata u Ukrajini, naša poruka je vrlo jednostavna: hitan prekid vatre, mir i rezolucija kroz razgovore - rekao je Toročkaj u video snimku objavljenom na veb stranici njegove stranke.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova i ukrajinska ambasada u Budimpešti su zadržale komentare vezane za izjave Toročkaja, dok se očekuje da će ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, imati sastanak sa ukrajinskim kolegom i premijerom Ukrajine kako bi razgovarali o mogućim rešenjima i planovima za ovu situaciju. Pitanje prava etničkih Mađara da koriste svoj maternji jezik takođe je izazvalo tenzije između Mađarske i Ukrajine.

U međuvremenu, lideri EU su nastojali da postignu konsenzus o paketu pomoći od 50 milijardi evra za Ukrajinu, ali su se suočili sa izazovima nakon što je mađarski premijer Viktor Orban stavio veto na tu odluku. Ovo je dovelo do odlaganja donošenja odluke o pomoći, ali se očekuje da će ovo pitanje biti ponovo razmotreno na sledećem hitnom samitu EU.

- Ako se ovaj rat završi tako što će Ukrajina izgubiti svoju državnost, jer je i to na stolu, tada kao jedina mađarska strana koja zauzima ovu poziciju, dozvolite mi da signaliziram da polažemo pravo na to Zakarpatje - rekao je Toročkaj na konferenciji partije kojoj su, između ostalih, prisustvovali lideri krajnje desnice iz nemačkog AfD i holandskog Foruma za demokratiju.

Laslo Toročkaj, rođen kao Laslo Tot, je mađarski političar krajnje desnice, lider političke stranke "Naša domovina" i bivši gradonačelnik Ašothaloma. Njegove kontroverzne izjave i politički stavovi, kao i prethodni incidenti poput zabrane ulaska u Srbiju i Slovačku, dodatno su istakli njegovu političku pozadinu i kontroverznu reputaciju.

Foto: Credit: PETER KOHALMI / AFP / Profimedia

Laslo Toročkaj

Pored političke karijere, Toročkaj je izrazio nameru da transformiše selo Ašothaloma u sredinu namenjenu isključivo belim, strejt hrišćanima. Njegove izjave o očuvanju tradicije sela i izbegavanju integracije muslimana su izazvale pažnju i kontroverze u javnosti, posebno u kontekstu aktuelnih političkih dešavanja.

Izjave i postupci Laslo Toročkaja, kao i politički stavovi partije "Naša domovina", izazvali su pažnju javnosti i postavili pitanja o budućnosti odnosa između Mađarske i Ukrajine, kao i o političkoj situaciji u regionu. Očekuje se da će dalji razvoj događaja dati odgovore na ova pitanja i uticati na geopolitičku situaciju u ovom delu Evrope.

- Mi ne želimo da privučemo muslimane u selo. Veoma je važno da selo očuva svoju tradiciju. Ako bi veliki broj muslimana došao ovde, oni ne bi mogli da se integrišu u hrišćansku zajednicu. Vidimo takve primere u Zapadnoj Evropi i ne želimo takvo iskustvo -rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading