NEVEROVATNA ODLUKA RUSIJE I VLADIMIRA PUTINA! Potres u čak 20 zemalja!

Autor:

Svet

19.01.2024

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 1. oktobra 2023. Rusija je zabranila domaćim bankama da koriste SWIFT za transfere unutar zemlje. Takve transakcije moraju da sprovode samo uz pomoć ruske finansijske infrastrukture.

NEVEROVATNA ODLUKA RUSIJE I VLADIMIRA PUTINA! Potres u čak 20 zemalja!

Foto: Tanjug/AP

Sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS) Banke Rusije, koji je kreiran kao ruski analog međunarodnog SWIFT sistema, već se priključilo 557 banaka i kompanija iz 20 zemalja, rekao je prvi zamenik predsednika Centralne banke Vladimir Čistjuhin na predstavljanju na izložbi-forumu u Rusiji.

Broj banaka i kompanija povezanih sa SPFS obuhvata 159 nerezidenata iz 20 zemalja, navodi TASS podatke koje je saopštio zamenik predsednika Centralne banke.



Od 1. oktobra 2023. Rusija je zabranila domaćim bankama da koriste SWIFT za transfere unutar zemlje. Takve transakcije moraju da sprovode samo uz pomoć ruske finansijske infrastrukture. Odluku je objavila Banka Rusije još u martu.

- Ovo će obezbediti pouzdanost, neprekidnu i bezbednu razmenu podataka tokom domaćih ruskih operacija - objasnio je regulator.



SPFS je osnovala Banka Rusije 2014. godine. Postao je zamena za SWIFT na domaćem tržištu, ali je njegova upotreba u inostranstvu i dalje ograničena.

Nakon početka vojne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su u okviru sankcija počele da isključuju ruske banke iz SWIFT-a. Ovo je uticalo, između ostalih, na Sberbank, VTB, Rosselkhozbank, Promsviazbank, Sovcombank i druge kreditne organizacije. Ruske vlasti su sankcije SAD i EU nazvale nezakonitim i nelegitimnim.

Kao što je najavljeno, SPFS se razvija kao alternativa SWIFT-u i privlači sve veći broj banaka i kompanija iz različitih zemalja. Ova odluka ruske vlade i Centralne banke Rusije pokazuje odlučnost da se osigura nezavisnost u domaćem finansijskom sistemu, posebno u svetlu geopolitičkih dešavanja koja utiču na međunarodne finansijske tokove.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading