RUSIJA JE DOŽIVELA VOJNI I EKONOMSKI NEUSPEH, POMOZIMO UKRAJINI DA JE POBEDI: Poruka Fon der Lajenove iz Davosa OPASNO će naljutiti Putina

Autor:

Svet

16.01.2024

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Ukrajina može da pobedi ratu sa Rusijom, ali da Zapad mora da nastavi da osnažuje njihov otpor

RUSIJA JE DOŽIVELA VOJNI I EKONOMSKI NEUSPEH, POMOZIMO UKRAJINI DA JE POBEDI: Poruka Fon der Lajenove iz Davosa OPASNO će naljutiti Putina

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Fon der Lajen je poslovnim liderima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekla da je Ukrajincima potrebno predvidivo finansiranje tokom 2024. godine i stalno snabdevanje oružjem da bi odbranili Ukrajinu i povratili njenu teritoriju.

"Potrebne su im sposobnosti da odvrate buduće napade Rusije. A takođe im je potrebna nada. Treba da znaju da će svojom borbom zaraditi bolju budućnost za njihovu decu. A bolja budućnost Ukrajine se zove Evropa. I sa ogromnom radošću smo prošlog meseca odlučili da pokrenemo pregovore o pristupanju Ukrajine za članstvo u EU. Ovo će biti istorijsko dostignuće Ukrajine i to će biti Evropa koja će odgovoriti na zov istorije", rekla je ona.

Kako je rekla Rusija ne uspeva u strateškim ciljevima i doživela je i vojni i ekonomski neuspeh.

"Mnogi su se plašili da će, kada je Rusija napala Ukrajinu, Kijev pasti za samo nekoliko dana, a ostatak zemlje za nekoliko nedelja. Umesto toga, Rusija je izgubila otprilike polovinu svojih vojnih sposobnosti. Ukrajina je oterala Rusiju sa polovine teritorija koje je zauzela. Ukrajina je potisnula rusku Crnomorsku flotu i ponovo otvorila pomorski koridor za isporuku žita u svet. A Ukrajina je zadržala svoju slobodu i nezavisnost. Neuspeh Rusije je takođe ekonomski. Sankcije su odvojile njenu ekonomiju od moderne tehnologije i inovacija. Rusija je sada zavisna od Kine. I konačno, neuspeh Rusije je takođe diplomatski. Finska je ušla u NATO, Švedska će slediti taj primer, a Ukrajina je bliža nego ikad na svom putu ka EU", rekla je fon der Lajen.

Ona je rekla i da je pre dve godine, pre ruske agresije na Ukrajinu, svaka peta jedinica energije potrošene u Evropskoj uniji 2021. uvezena iz Rusije, da je zavisnost od Rusije široko prepoznata kao rizik, posebno nakon ruske okupacije Krima, ali da je onda usledila ruska invazija na Ukrajinu, a da je Rusija povećala ranjivost Evrope namerno ne popunjavajući skladišta gasa na njihov uobičajeni nivo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading