INVAZIJA VATRENIH MRAVA! Građani ne znaju kako da ih zaustave, za manje od sata mogu da UBIJU ČOVEKA

Autor:

Svet

16.01.2024

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neverovatan prizor na jugoistoku države

INVAZIJA VATRENIH MRAVA! Građani ne znaju kako da ih zaustave, za manje od sata mogu da UBIJU ČOVEKA

Foto: Pixabay

Vatreni mravi na jugoistoku australijske države Kvinslend pronašli su način da prežive poplave koje su zadesile to područje formirajući splav kojim napuštaju poplavljena staništa i kreću se ka bezbednim lokacijama.

Naučnici, istovremeno, upozoravaju da bi ekstremne vremenske prilike mogle da ubrzaju širenje ovih mrava koji se smatraju jednom od najinvazivnijih vrsta na svetu, prenosi londonski Gardijan.

Nakon što su oluje zahvatile ovaj deo Australije tokom Božića i Nove godine, Ris Pianta iz Veća za invazivne vrste upozorio je da su vatreni mravi aktivniji pre ili posle padavina i da mogu da formiraju velike plutajuće splavove koji se kreću sa vodenim strujama.

"Nedavno smo videli dokaze ovakvog ponašanja na farmama šećerne trske južno od Brizbejna", naveo je Pianta.

Prema njegovim rečima, vatreni mravi posebno mogu da napadaju ptice koje se gnezde na tlu i njihova jaja.

"Ovi mravi mogu da manje od sat vremena ubiju i ljude i stoku, a mogu da oštete i infrastrukturu i eko-sisteme. Ova vrsta je već zauzela oko 700.000 hektara u području Brizbejna", upozorio je Pianta.

Reč je o mravima koji su poreklom iz Južne Amerike i za koje se veruje da su stigli na brodovima u luku Brizbejn 2001. godine, iako postoji mogućnost da su prisutni u Australiji još od 1992. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading