"PAKS AMERIKANA SE BLIŽI KRAJU": Poznati istoričar izneo tmurne prognoze za ovu godinu, TRI zemlje ga posebno brinu

Autor:

Svet

02.01.2024

19:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebno je naglasio gubitak interesovanja Sjedinjenih Američkih Država za međunarodne događaje.

"PAKS AMERIKANA SE BLIŽI KRAJU": Poznati istoričar izneo tmurne prognoze za ovu godinu, TRI zemlje ga posebno brinu

Foto: James Whatling / Parsons Media / imago stock&people / Profimedia

Najal Ferguson, poznati istoričar, nedavno je izneo pesimistične prognoze o svetskim dešavanjima u 2024. godini. U svom članku objavljenom na Blumbergu, Ferguson je istakao nekoliko ključnih tačaka koje ukazuju na potencijalne izazove sa kojima se svet može suočiti u bliskoj budućnosti.

Ferguson je istakao "tri deficita" američkog carstva koji predstavljaju ozbiljnu pretnju po američku moć u inostranstvu. Ekonomski deficit, deficit radne snage i deficit pažnje su faktori koji, prema Fergusonu, ograničavaju sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da projektuju svoju moć u svetu.

 

 

Posebno je naglasio gubitak interesovanja Sjedinjenih Američkih Država za međunarodne događaje, što se videlo kroz nedovoljnu podršku Ukrajini u njihovom sukobu sa Rusijom. Ferguson je ukazao na nedostatak adekvatnog naoružanja i podrške za Ukrajinu u njihovom sukobu sa Rusijom, što je direktno povezao sa američkim gubitkom interesovanja za globalna dešavanja.

Ferguson je takođe identifikovao tri ključna izazova sa kojima se svet suočava, uključujući invaziju Ukrajine, rat iranskih posrednika protiv Izraela i kineski izazov američkom primatu u Indo-Pacifiku. Ovi izazovi mogu imati ozbiljne posledice, poput povećanog priliva izbeglica u Evropu, smanjenja privatnih investicija u Ukrajinu i potrebe za povećanim izdacima za odbranu od strane evropskih vlada, prenosi Blic.

Ferguson je zaključio da se "paks amerikana" bliži kraju, a sudbina zemalja poput Ukrajine, Izraela i Tajvana visi o koncu. Naglasio je da je oživljavanje izolacionizma mogući odgovor na prekoračenje Globalnog rata protiv terorizma. Fergusonove prognoze za 2024. godinu su pesimistične, ali istovremeno podstiču na razmišljanje o potencijalnim izazovima koji nas očekuju u bliskoj budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading