POSLE RAZORNOG ZEMLJOTRESA, JAPAN POGODILA I OVA KATASTROFA! Zastrašujući snimci ''zemlje koja diše'' podigla javnost na noge, Japanci u strahu: Šta je sledeće? (VIDEO)

Autor:

Svet

01.01.2024

19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanska meteorološka agencija je upozorila da će se snažna seizmička aktivnost osetiti i narednih nedelju dana kada bi zemlju ponovno mogao pogoditi potres magnitude 7.

POSLE RAZORNOG ZEMLJOTRESA, JAPAN POGODILA I OVA KATASTROFA! Zastrašujući snimci ''zemlje koja diše'' podigla javnost na noge, Japanci u strahu: Šta je sledeće? (VIDEO)

Foto: Twitter

Uništeni delovi zgrada, hiljadu kuća bez struje i upozorenje na Cunami u četiri države posledica su potresa magnitude 7,6 stupnjeva koji je u ponedeljak pogodio Japan.

Zasad nema informacija o poginulima ili povređenima u snažnom podrhtavanju tla u središnjim delovima i na zapadnoj obali.

Potres je pokrenuo valove visoke oko jedan metar uz obalu i vlasti upozoravaju da bi mogli uslediti veći. Japanska meteorološka agencija posebno je upozorila prefekture Ishikawe, Niigate i Toyama.

Za Ishikawu je prvobitno izdato upozorenje o velikom cunamiju, po prvi put od potresa 2011. no to je upozorenje kasnije ublaženo.

 

 

Osim u Japanu, upozorenja su izdata i u susednim Korejama, kao i Rusiji.

Japanska meteorološka agencija je upozorila da će se snažna seizmička aktivnost osetiti i idućih nedelju dana kada bi zemlju ponovno mogao pogoditi potres magnitude 7.

Potres u ponedeljak uništio je nekoliko desetina zgrada, ostavio je na desetine hiljade ljudi bez struje i primorao stanovnike obalnih područja da se evakuišu.

Japanski premijer Fumio Kishida u obraćanju je javnost upozorio da se pripremi za još potresa.

- Pozivam ljude gde se očekuju cunamiji da se evakuišu što je pre moguće - upozorio je premijer, a stanovnici su pozvani na evakuaciju i putem televizijskog prijenosa u pojedinim područjima zemlje.

 

 

Europsko-mediteranski seizmološki centar objavio je da je potres bio na dubini od 13 kilometara, a epicentar 90 kilometara severno od Takaoke i 47 kilometara severoistočno od Anamicua.

Uz najsnažniji od 7,6, serija od 21 potresa magnitude 4 ili više pogodila je Japan u sat i po.

Snimak koji je emitovao NHK prikazuje kako se zgrada urušava u oblaku prašine u obalnom gradu Suzu i kako se stanovnici grada Kanazawa skupljaju pod stolovima dok im se tresu kuće.

Potres je takođe uzdrmao zgrade u glavnom gradu Tokiju na suprotnoj obali.

 

 

Usluge brze železnice do Ishikawe obustavljene su dok su telekom operateri Softbank i KDDI izvestili o prekidima telefonskih i internetskih usluga u Ishikawi i Niigati, prema njihovim web stranicama.

 

 

Japanski avio prevoznik ANA vratio je četiri aviona koji su krenuli prema aerodromima u Toyami i Ishikawi nakon potresa, dok je Japan Airlines otkazao većinu letova za regije Niigata i Ishikawa do kraja dana.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading