LEZI DOLE! POLICIJA IH BACILA NA POD, PA STAVILA LISICE NA RUKE: Ovako su uhapšeni Srbi iz kol-centra koji su pljačkali Nemce! (VIDEO)

Autor:

Hronika

02.05.2024

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački policajci su svakog trena pratili do 30 razgovora različite dužine.

LEZI DOLE! POLICIJA IH BACILA NA POD, PA STAVILA LISICE NA RUKE: Ovako su uhapšeni Srbi iz kol-centra koji su pljačkali Nemce! (VIDEO)

Foto: Printscreen/MUP Srbije

Akcija "Pandora", pod rukovodstvom Europola u kojoj je učestvovala i srpska policija, razbila je 12 kol-centar u Albaniji, Nemačkoj, Bosni i Hercegovini i Libanu. Ukupno je identifikovano 39 osumnjičenih prevaranata, a njih 13 je uhapšeno u Srbiji pod sumnjom da su od Nemaca uzeli više od milion evra. 

Prva hapšenja su izvedena 18. aprila i odmah je identifikovano 12 kol-centara iz kojih je dnevno išlo po 14.000 prevarantskih poziva. Sumnja se da su za poslednja dva meseca uzeli na prevaru oko dva miliona evra.

Modus prevara, pokazuju zaplenjeni priručnici u kol-centrima, bili su šaroliki - od šokantnih lažnih policijskih poziva, ubedljivih investicionih prevara, do srceparajućih ljubavnih prevara. Prevaranti bi se predstavljali kao bliski rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci. Koristeći razne taktike manipulacije, prevaranti su preko telefona žrtvama uzimali ušteđevinu.

Obećavali su im isplate na lutriji, mogućnostima ulaganja, naplatu dugova...

- Bili su nemilosrdni dok su ciljali svoje potencijalne žrtve - navode iz Europola.

Prevare u naplati dugova uglavnom su išle iz BiH, a pozivi o onlajn bankarstvu upućivani su sa Kosova i Metohije. Investicioni prevaranti zvali su uglavnom iz Albanije, a kriminalci specijalizovani za prevare sa pripejd karticama sedeli su u Libanu.

Kancelarija državne kriminalističke policije Baden-Virtemberga identifikovala je više od 1,3 miliona razgovora pohapšene grupe sa žrtvama. Nemački policajci su svakog trena pratili do 30 razgovora različite dužine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading