SVI ŽELE U BRIKS: Rusija danas preuzima predsedavanje organizacijom - ove zemlje su od danas punopravni članovi!

Autor:

Svet

01.01.2024

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvara se novo poglavlje jer od danas, 1. januara Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija - formalno postaju punopravne članice grupe BRIKS i počinju zajednički rad u toj organizaciji.

SVI ŽELE U BRIKS: Rusija danas preuzima predsedavanje organizacijom - ove zemlje su od danas punopravni članovi!

Foto: Tanjug/AP Gianluigi Guercia

Ovo proširenje članstva dolazi pod predsedavanjem Rusije, koja je preuzela tu funkciju od Južne Afrike.

Argentina, koja se smatrala šestom novom članicom BRIKS, neočekivano je odbila poziv da se pridruži grupi, kako je obznanio novi argentinski predsednik Havijer Milej 29. decembra. Ovaj potez izazvao je iznenađenje među članicama BRIKS, a Milej je u pismu naveo da smatra da je trenutno učešće njegove zemlje u grupi BRIKS neprikladno.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Moskva tokom svog jednogodišnjeg predsedavanja učiniti sve kako bi pet novih članica BRIKS moglo harmonično da se integriše u način rada organizacije. On je naglasio da će stvaranje zajedničkog mehanizma trgovinskog poravnanja biti među prioritetima, posebno s obzirom na potencijalne zapadne sankcije koje bi mogle biti uvedene drugim zemljama.

Rusija će takođe nastaviti razgovore o postizanju rešenja na Bliskom istoku, započete na vanrednom samitu u novembru, kao i rasprave o drugim globalnim pitanjima među zemljama članicama BRIKS. Tematski fokus će biti i na iskustvu pojedinih zemalja u korišćenju veštačke inteligencije.

Posebna pažnja biće posvećena finalizaciji nove kategorije partnerskih država BRIKS-a, sa više od 20 zemalja koje su izrazile želju da im se pridruže. Belorusija i Kazahstan imaju prioritet u kandidaturama.

Moskva je najavila oko 200 odvojenih događaja vezanih za BRIKS, od kojih će desetak biti održano na ministarskom nivou. Gradovi Nižnji Novgorod i Kazanj će biti domaćini ključnih događaja, a Nižnji Novgorod će ugostiti sastanak ministara spoljnih poslova BRIKS tokom leta, dok će Kazanj biti domaćin godišnjeg samita BRIKS-a u oktobru.

BRIKS, formiran 2006. godine sa Brazilom, Rusijom, Indijom, Kinom i pridruženicom Južnom Afrikom, sada dobija novo lice sa pet novih članica, obeležavajući novu fazu saradnje među zemljama sa različitih kontinenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Višnički

01.01.2024 13:29

O jadan taj BRIKS kada imaju Putina na čelu! Čist propalitet!