SVI ZNACI SU TU! BRIKS priprema teren za scenario koji suštinski menja svet kakav poznajemo!

Autor:

Svet

08.11.2023

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nove članice BRICS+ takođe donose niz proizvoda koji nude širok spektar moći kako sada tako i u budućnosti.

SVI ZNACI SU TU! BRIKS priprema teren za scenario koji suštinski menja svet kakav poznajemo!

Foto: Tanjug/AP Gianluigi Guercia

U mesecima pre okupljanja lidera BRIKS-a u avgustu u Južnoj Africi, kružile su glasine o novoj valuti BRIKS-a - one se jednostavno nisu manifestovale na samom samitu, piše Foreign Polici.

Posle samita BRIKS-a, imamo svet mnogo zreliji za dedolarizaciju nego pre šest meseci.

BRIKS, sada BRIKS+ zbog prijema novih članica, ima samo delimičnu zaslugu za ovo. U proteklih šest meseci, tektonske promene u kineskoj ekonomiji i u Vašingtonu utrle su put za dedolarizaciju – otvoreni put na koji BRIKS+ sada može zakoračiti.

BRIKS+ bi mogao da prevede ekonomsku moć globalnog juga iz 20. u 21. vek. U 20. veku, nezapadni ekonomski blokovi, kao što je OPEK, stekli su geopolitičku moć svojom kontrolom nad snabdevanjem određenih ekonomskih dobara, kao što je nafta.

U 21. veku, nezapadni ekonomski blokovi, kao što je BRIKS+, mogu da steknu uticaj na Zapad preko nekoliko ekonomskih kanala odjednom. Embargo na naftu iz 20. veka može izgledati prolazno, čak i slabašno, u poređenju sa trgovinskim i finansijskim akcijama 21. veka kojima bi BRIKS+ sada teoretski mogao da upravlja.

Ove nove alate ekonomskih promena možete videti u sastavu primljenih članica koje su proširile blok sa BRIKS-a na BRIKS+.

Sa Egiptom, Etiopijom i Saudijskom Arabijom, BRIKS+ može poremetiti svetsku trgovinu ne samo naftom, već i svime. Ove tri zemlje okružuju Suecki kanal, pretvarajući ga u BRIKS+ jezero. Kanal je ključna arterija svetske ekonomije. Oko 12 odsto ukupne svetske trgovine odvija se kroz kanal koji vodi od Sredozemnog do Crvenog mora. A BRIKS+ sada okružuje Crveno more. Iako Etiopija nije na moru, ona ima snažan uticaj na druge zemlje u regionu.

Ako želite da iskoristite značaj Sueca u globalnoj trgovini, primili biste Egipat, Etiopiju i Saudijsku Arabiju u svoje članstvo. BRIKS je to uradio.

Priznanje Saudijske Arabije takođe proširuje ekonomsku polugu koju BRIKS+ ima na raspolaganju u finansijskim organizacijama.

Saudijska Arabija poseduje više od 100 milijardi dolara državnih obveznica SAD. Zemlje BRIKS+ sada drže više od triliona dolara u obveznicama Uncle Sama sa udobnom maržom. A iznos udela američke vlade potcenjuje uticaj koji novac daje Saudijskoj Arabiji na SAD i Evropu. Saudijci pretvaraju novac u geopolitičku moć kupujući uticajne privatne organizacije kao što je „ceo profesionalni golf“, inače nedavna kupovina Rijada.

Nove članice BRICS+ takođe donose niz proizvoda koji nude širok spektar moći kako sada tako i u budućnosti. Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati — među novim članicama BRIKS+ — takođe su izvoznici fosilnih goriva. U međuvremenu, zemlje poput Brazila, Kine i Rusije su značajni proizvođači metala od kojih će zavisiti energetska tranzicija.

Foto: Tanjug AP

 

Istorija OPEK-a je priča o saradnji na pitanjima od zajedničkog ekonomskog interesa čak i između zemalja koje su bukvalno u međusobnom ratu. Tokom 1980-ih, preko OPEK-a, Iran i Irak su sarađivali kako bi popravili cene nafte čak i kada su gađali jedni druge proizvodne pogone, uključujući tankere na moru, i ubili stotine hiljada ljudi.

Postoje razumljive sumnje da zemlje poput Kine i Indije mogu da sarađuju na pitanjima od zajedničkog interesa zbog područja sukoba po drugim pitanjima, kao što je njihova zajednička granica.

Ali ako bi Iran i Irak mogli da sarađuju na zajedničkim ekonomskim interesima unutar OPEK-a u 20. veku dok je rat koji uključuje „neka od najbrutalnijih konvencionalnih oružja u modernoj istoriji“ besneo na njihovoj zajedničkoj granici, u 21. veku Kina i Indija mogu da rade zajedno unutar BRIKS+ da promoviše zajedničke ekonomske interese čak i kada sukobi koji se vode klubovima umesto oružjem izbijaju duž njihove zajedničke granice.

Ako je OPEK bio moćan u 20. veku, BRIKS+ će sada biti više nego malo moćniji u 21. veku. Ali što se tiče izgleda dedolarizacije, priča postaje „još bolja“. Svaki pokušaj BRIKS+ ka dedolarizaciji će imati koristi od razvoja događaja u Pekingu i Vašingtonu koji nemaju mnogo veze sa BRIKS-om ili BRIKS+.

Skepticizam u pogledu efikasnosti neke verzije BRIKS-a u pomeranju lopte napred na dedolarizaciji nekada je dolazio iz relativne ogromne kineske ekonomije.

Na kraju krajeva, kineska ekonomija je 2,3 puta veća od ostatka prvobitnog BRIKS-a i 1,7 puta veća od ostatka BRIKS+ u smislu BDP-a. Ovo daje drugim zemljama razloga da strahuju da bi BRIKS mogao biti samo još jedna prilika za Kinu da tretira druge zemlje u razvoju kao svoje podređene.

Međutim, sa usporavanjem stope ekonomskog rasta Kine do tačke gde čak i opada, ovo se menja. Manja kineska ekonomija znači uravnoteženiji BRIKS. A uravnoteženiji BRIKS je onaj koji verodostojnije služi zajedničkim interesima nego interesima dominantne Kine. To je poklon BRIKS+.

U međuvremenu, u Vašingtonu raste skepticizam o tome kako je hegemonija dolara u skladu sa nacionalnim interesima SAD. U junu je američki Senat potvrdio čoveka koji smatra da je svrgavanje dolara dobro za Sjedinjene Države za predsednika Saveta ekonomskih savetnika Bele kuće.

Prekinuvši tradiciju prošlih američkih predsednika, Donald Tramp je reklamirao prednosti slabog dolara kao sredstva za smanjenje trgovinskog deficita. Ovo je važno za izglede dedolarizacije. Ako zvanični Vašington smatra očuvanje uloge dolara u globalnoj ekonomiji vitalnim nacionalnim interesom SAD, mogao bi da zapreti uvođenjem kazni, poput finansijskih sankcija ili čak vojne akcije, zemljama koje su preduzele korake ka dedolarizaciji.

Ako se to dogodi, to bi verovatno moglo sprečiti da se dedolarizacija zaista dogodi. Ako ne, onda će se još jedna prepreka na putu ka dedolarizaciji urušiti, otvarajući put BRIKS+ da nastavi svojim putem.

Na samitu je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva takođe najavio radnu grupu za proučavanje „referentne valute“ za zajedničku trgovinsku valutu BRIKS+.

Foto: Shutterstock, Pixabay

 

Referentna valuta, uopšteno govoreći, odnosi se na način na koji su nacionalne valute članica BRIKS+ koordinirane za konverziju u zajedničku trgovinsku valutu. Referentna valuta može biti definisana korpa nacionalnih valuta, kao što su posebna prava koja ima Međunarodni monetarni fond.

Kada se ta korpa definiše, kurs između nacionalne valute i zajedničke trgovinske valute postaje funkcija tržišne cene jedne nacionalne valute u odnosu na ostale u korpi. Drugi način da se uspostavi referentna valuta bio bi povezivanje cene zajedničke valute za trgovanje sa količinom od, recimo, unce zlata. U ovom slučaju, zlato služi kao referentna valuta.

Cena zlata izražena u nacionalnoj valuti zatim određuje koliko nacionalne valute vam je potrebno da kupite zajedničku trgovinsku valutu. Moguća su oba pristupa, kao i drugi. Radna grupa će morati da razradi te detalje.

Ako BRIKS+ daju prioritet svrgavanju dolara s trona više nego što mnogi sumnjaju, očekivali biste da će iznenaditi svet, kao što su to učinili, ulogom Argentine. To je zato što je teško zamisliti da Argentina izgleda kao globalno atraktivan ekonomski partner osim ako se zaista ne bavite dedolarizacijom trgovine.

Njena ekonomija čak i ne raste. Njegova istorija hiperinflacije je toliko poznata da njeni ekonomisti postaju slavne ličnosti. Ali jedna stvar koju Argentina ima je sporazum sa Brazilom da zameni dolare nekom vrstom nove valute u bilateralnoj trgovini.

Zemlje BRIKS+ ne moraju da čekaju dok zajednička trgovinska valuta ne ispuni tehničke uslove tipične za globalnu rezervnu valutu pre nego što svoju novo proširenu ekonomsku lopticu okrenu na dolar. Ti uslovi uključuju stvari poput upotrebe valute u trgovini od strane trećih zemalja, kao što je juan u njegovoj novoj upotrebi za trgovinu između Rusije i drugih zemalja osim Kine.

Ali ovi tehnički uslovi su od većeg interesa za zapadnjake nego za vlade zemalja BRIKS+. A dominantne valute nisu izuzete od principa da ih je lakše uništiti nego stvoriti. Ako BRIKS+ uvede zajedničku valutu, vrlo je verovatno da će to učiniti pre nego što zapadni ekonomisti kažu da je spremna. Ali to ne znači da neće.

Zemlje BRIKS+ nemaju ni nužno zajedničku trgovinsku valutu da bi se takmičile sa kraljem dolara. Ako bi BRIKS+ zahtevao da platite svakoj članici u sopstvenoj nacionalnoj valuti da biste trgovali sa bilo kojom od njih, uloga dolara u svetskoj ekonomiji bi se smanjila. Ne bi bilo jasne zamene za dolar kao globalnu rezervu. Različite valute bi dobile na značaju.

Ovo bi moglo dovesti američki dolar u poziciju sličnu britanskoj funti u 19. veku. Zamoljeni da identifikuju jednu nacionalnu valutu kao globalnu rezervu tog doba, komentatori su imali tendenciju da imenuju funtu. Međutim, kada današnji ekonomisti konstruišu mere „dominacije monetarnog sistema“, tokom decenija dugih perioda u 19. veku Britanija nikada ne prelazi 50 odsto.

To je takođe važilo za funtu u njenim danima opadanja kao globalne rezerve početkom 20. veka: nikada nije prelazila 50 procenata zvaničnih deviznih rezervi. Da je dolar zadržao veći deo, ali ne i većinu rezervi, neki bi rekli da je zadržao status rezerve. Ali to bi bila promena. Čak i ako bi dolarski kralj tehnički ostao na tronu, to bi najavilo novu eru rastuće monetarne anarhije pod njegovom vlašću.

Kada bi Kralj Dolar mogao da razgovara sa onima koji su očekivali da će BRIKS objaviti njihovo ubistvo na samitu u avgustu, mogao bi da upotrebi popularnu izreku: Glasine o mojoj smrti su u velikoj meri preuveličane.

Ovog puta je to možda bila istina. Glasine o smrti dolara bile su preuveličane uoči samita BRIKS-a u avgustu. Međutim, u vremenu od tada, izgleda da su Vašington i Peking bili u zaveri da dolar učine ranjivijim na BRIKS+ nego što je bio čak pre šest meseci.

Ako bi dolar umro, onda bi mogao završiti kao Mark Tven , koji je tu izreku izgovorio u svom odgovoru na prerano objavljivanje njegove čitulje 1897. Kada je glasina kružila drugi put, 1910, Tven je zaista umro. Glasine o smrti dolara kao globalne rezerve možda su bile preuveličane uoči samita u avgustu. Ovaj put, međutim, glasine o njegovoj smrti možda nisu preterivanje, piše Foreign Polici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading