MAFIJAŠKI BOSOVI IZ TRI NAJMOĆNIJE KRIMINALNE GRUPE SNIMLJENI NA TAJNOM SASTANKU U MILANU: Formiraju opasnu SUPERMAFIJAŠKU koaliciju?

Autor: Blic

Svet

29.10.2023

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istorija se ponavlja: Tri najmoćnije italijanske mafijaške grupe, ‘Ndrangeta, Kamora i Koza Nostra, snimljene su zajedno na tajnom sastanku, što je izazvalo strah da su formirali istorijski savez supermafijaša.

MAFIJAŠKI BOSOVI IZ TRI NAJMOĆNIJE KRIMINALNE GRUPE SNIMLJENI NA TAJNOM SASTANKU U MILANU: Formiraju opasnu SUPERMAFIJAŠKU koaliciju?

Foto: Italian Police

Tajni snimak, koji je procureo u javnost, prikazuje mafijaše kako jedu testeninu i piju vino u jednom dvorištu. Sastanak, koji se odigrao u Milanu, bio je jedan od desetina takvih sastanaka koje je policija tajno nadzirala. Ovo otkriće izazvalo je strahovanja da se stvara velika zločinačka koalicija na bogatom severu Italije.

Tri mafijaške grupe zarađuju stotine miliona evra na ilegalnim poslovima u Milanu, gradu poznatom po finoj hrani, modi i elegantnim bulevarima. Daleko je to od njihovih korena na vrelom jugu Italije. Tužitelji tvrde da su ove tri moćne organizacije ostavile po strani svoje istorijske rivalstva kako bi formirale veliki savez koji iskorišćava poslovne prilike u bogatoj regiji Lombardija na severu. Ovaj potez opisan je kao 'kopernikanski obrt' u svetu mafije.

Novi šefovi mafije, za razliku od svojih prethodnika, ne žele da budu u centru pažnje. Oni se bave finansijskim kriminalom i ulažu svoju zaradu od trgovine drogom u zakonite poslove poput građevinarstva, bolnica i parkirališta. Čak dobijaju i državne poslove izgradnje ili renoviranja zatvora. Optuženi su i za krađu sredstava namenjenih za oporavak od pandemije COVID-19.

Trogodišnja tajna operacija nazvana Hidra rezultirala je hapšenjem 11 navodnih mafijaša. U racijama koje su se odigrale u sredu ujutru učestvovalo je 600 policajaca, a oduzeta je imovina vredna više od 225 miliona evra. Pod istragom je i dalje 142 osobe koje se sumnjiče za saradnju sa mafijom.

Ova operacija otkriva koliko su tri mafijaške organizacije daleko od svojih južnih centara na Siciliji, Kalabriji i Kampanji. Za neke od osumnjičenih se navodi da su povezani sa Mateom Mesinom Denarom, glavnim organizatorom Koza nostre koji je uhapšen ranije ove godine. Ovaj nemilosrdni čovek, koji je svojevremeno izjavio da može da ispuni groblje ljudima koje je ubio, preminuo je od raka u zatvoru.

Saradnja između različitih mafija počela je još 1990-ih, ali ono što je novo u ovoj priči je da klanovi nemaju hijerarhijsku strukturu, već dele vlast. Svi ovi mafijaški bosovi su na visokim pozicijama u svojim organizacijama i ne žele da prenesu vlast na druge. Dakle, ne postoji jedan generalni lider.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading