VAŽNE VESTI IZ PEKINGA! Premijerka najavila: Predsednik Si Điping nagovestio da će naredne godine pokušati da dođe u Srbiju! (FOTO GALERIJA)

Autor:

Vesti

06.11.2023

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Branbić oglasila se nakon sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom koji je održan danas u Pekingu.

VAŽNE VESTI IZ PEKINGA! Premijerka najavila: Predsednik Si Điping nagovestio da će naredne godine pokušati da dođe u Srbiju! (FOTO GALERIJA)

Foto: Vlada Republike Srbije

Danas se premijerka Srbije Ana Brnabić sastala u Pekingu sa predsednikom Narodne Republike Kine, Si Đipingom, i istakla mogućnost njegovog dolaska u Srbiju naredne godine kao ključni detalj sa sastanka.

- Sastanak je protekao odlično, veoma sam zadovoljna. Predsednik Si Điping je nagovestio da će naredne godine pokušati da dođe u Srbiju, i to je za nas jako velika i važna stvar, za naše ljude, naš narod i naše građane. Potvrdili smo, naravno, uzajamno partnerstvo, podršku i prijateljstvo u političkom i ekonomskom smislu. U političkom smislu, Kina nikada neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova i Metohije, i takođe da mi u potpunosti poštujemo politiku jedne Kine i da u tome nema nikakve razlike, kao i da se te stvari nikada neće promeniti - izjavila je premijerka nakon sastanka.

 

 

Što se tiče ekonomskih odnosa, premijerka Brnabić istakla je da su trenutni odnosi izuzetno dobri i da se očekuje dalje unapređenje tih odnosa.

- Očekujemo sada jednu novu eru u međusobnim odnosima, razmeni i trgovini od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini. Jutros sam imala takođe dobre sastanke sa kineskim kompanijama, sastala sam se sa najvećom kineskom logističkom kompanijom JD, koja je 52. kompanija na listi 500 najuspešnijih svetskih kompanija. Oni zapošljavaju 520 hiljada ljudi i u tom smislu su najveća kineska privatna kompanija u privatnom vlasništvu. Imaju jako veliki, moćan logistički lanac i razgovarali smo da preko 'JD com' mi plasiramo naše proizvode na kinesko tržište, što bi bio nekako sveobuhvatan i sistematičan pristup, odnosno nastup naše na kinesko tržište - dodala je premijerka.

Premijerka Brnabić takođe je naglasila da će se raditi na promociji Srbije kao turističke destinacije za kineske državljane, s obzirom na olakšavajuće faktore kao što su nepostojanje viza za kineske državljane za ulazak u Srbiju i direktne letove između ove dve zemlje.

Kada je reč o Železari Smederevo, premijerka je istakla da je njena budućnost sigurna, sa planovima za dodatne investicije u oblasti energetske efikasnosti i zelene tranzicije. Planira se prelazak na zelenu energiju i razmatranje upotrebe vodonika u procesima proizvodnje, što će Železaru Smederevo učiniti ekološki održivom i neutralnom po pitanju emisije štetnih gasova.

Podsetimo, premijerka boravi u Kini već nekoliko dana. Na Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu svečano otvoren srpski paviljon, koji je privukao veliku pažnju prisutnih. Ovom prilikom, premijerka Srbije Ana Brnabić otvorila je paviljon i predstavila prisutnima novi logo "Belegrade Expo 2027".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading