KO SE NAŠAO, A KO NIJE NA PRAZNIČNOM SPISKU KREMLJA? Putin čestitao predsedniku Vučiću Novu godinu i Božić - ovi svetski lideri nisu dobili poštu iz Moskve!

Autor:

Svet

30.12.2023

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je novogodišnje i božićne praznike vladarima širom sveta.

KO SE NAŠAO, A KO NIJE NA PRAZNIČNOM SPISKU KREMLJA? Putin čestitao predsedniku Vučiću Novu godinu i Božić - ovi svetski lideri nisu dobili poštu iz Moskve!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je srdačne čestitke povodom predstojeće Nove godine i Božićnih praznika mnogim liderima i predsednicima vlada širom sveta. 

Na spisku zemalja koje su primile Putinove čestitke nalazi se i Srbija, a među retkima u Evropi ističu se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

Vučić i Orban primili čestike od lidera Rusije

Kremlj je objavio spisak lidera koji su primili čestitke od ruskog predsednika, a među njima su se našli i Aleksandar Vučić i Viktor Orban. Ovi lideri su bili jedini aktuelni evropski političari koji su dobili lične čestitke od Vladimira Putina, izuzimajući papu Franciska i lidera Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji važe za najbliže saveznike Rusije.

U čestitki upućenoj predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Putin je naglasio da se odnosi između Rusije i Srbije, uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, razvijaju na konstruktivan način. Istakao je višegodišnju tradiciju prijateljstva i duhovne bliskosti između dva naroda, izražavajući spremnost za nastavak dijaloga i zajednički rad na aktuelnim pitanjima bilateralne, regionalne i međunarodne agende.

U čestitki adresiranoj premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, Putin je istakao pozitivnu dinamiku rusko-mađarskih odnosa tokom prethodne godine, usprkos izazovima u međunarodnom okruženju. Naglasio je posvećenost nastavku konstruktivne i pragmatične saradnje, posebno u realizaciji važnih zajedničkih ekonomskih projekata u interesu oba naroda.

Bajden ove godine neće dobiti poštu od Putina

Nekoliko bivših lidera, uključujući bivšeg predsednika Francuske Nicolasa Sarkozija i bivšeg predsednika Nemačke Gerharda Šredera, takođe su primili Putinove čestitke. Međutim, nijedan aktuelni političar sa Zapada, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena, nije se našao na spisku dobitnika čestitki.

Putinove čestitke su stigle i do lidera zemalja poput Turske, Kine, Indije i Brazila, kao i do saveznika iz bivšeg SSSR-a i drugih delova sveta, poput Vijetnama, Bolivije, Venecuele, Kube, i Laosa. Telegrami su odaslani kao gest pažnje i poštovanja prema dugogodišnjim prijateljima i partnerima Rusije širom planete.

Ove čestitke dodatno potvrđuju važnost diplomatije i međunarodne saradnje u očuvanju prijateljskih odnosa i rešavanju globalnih izazova, dok lideri širom sveta razmenjuju želje za mir i prosperitet u godini koja dolazi, prenosi RT Balkan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading