TRAMP UZVRAĆA UDARAC, BELA KUĆA NA APARATIMA! Traži se poništavanje presude o nepodobnosti: Republikanci uložili žalbu Vrhovnom sudu Kolorada!

Autor:

Svet

28.12.2023

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najnovijem razvoju događaja, Republikanska stranka odlučno je reagovala na nedavnu odluku Vrhovnog suda Kolorada kojom je bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, isključen sa predsedničkih izbora u toj saveznoj državi.

TRAMP UZVRAĆA UDARAC, BELA KUĆA NA APARATIMA! Traži se poništavanje presude o nepodobnosti: Republikanci uložili žalbu Vrhovnom sudu Kolorada!

Foto: Tanjug/AP

Prema informacijama koje je preneo portal Hil, advokati Republikanske stranke u Koloradu tvrde da je ova odluka "suštinski promenila tok američke demokratije".

U podnetoj žalbi, naglašava se da je Vrhovni sud Kolorada doneo netačnu presudu u ovom slučaju. Ključna tačka argumentacije je tvrdnja da se odredba 14. amandmana američkog Ustava, koja zabranjuje zvaničnicima učešće u "pobuni", ne odnosi na funkciju predsednika. Republikanci ističu da bi uklanjanje Trampa sa glasačkog listića predstavljalo "medveđu uslugu" Sjedinjenim američkim državama.

Odluka Vrhovnog suda Kolorada, koja je usledila prošle nedelje, proglasila je bivšeg predsednika Donalda Trampa nepodobnim za kandidaturu za Belu kuću u toj državi. Razlog za ovo je njegova uloga u napadu pristalica na američki Kongres 6. januara 2021. godine.

Tramp postaje prvi predsednički kandidat u istoriji Sjedinjenih Američkih Država koji je proglašen nepodobnim za funkciju predsednika prema retko korišćenoj odredbi 14. amandmana.

Iako potvrda ove odluke verovatno neće imati značajan uticaj na ishod predsedničkih izbora 2024. godine, budući da Kolorado tradicionalno podržava demokrate, ona otvara pitanje mogućnosti sličnih scenarija u drugim saveznim državama.

Očekuje se da će Vrhovni sud SAD razmotriti žalbu Republikanske stranke, a ishod ovog slučaja može postaviti presedan za buduće situacije u vezi sa primenom 14. amandmana na nacionalnom nivou, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading