Kolorado zabranio Trampu kandidaturu: Kako će ovo uticati na predsedničke izbore?

Autor: Blic

Svet

20.12.2023

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trampu zabranjeno učešće na izborima u Koloradu zbog uloge u napadu na Kongres

Kolorado zabranio Trampu kandidaturu: Kako će ovo uticati na predsedničke izbore?

Foto: Tanjug/AP


Put Donalda Trampa ka reizboru za predsednika SAD suočio se s novom preprekom nakon odluke Vrhovnog suda Kolorada da mu zabrani učešće na glasačkom listiću u toj američkoj državi zbog uloge u napadu njegovih pristalica na Kongres.

Iako se presuda odnosi samo na republikanske stranačke izbore 5. marta, verovatno će uticati na Trampov status na predsedničkim izborima 5. novembra.


Klauzula o pobuni: Neprekidna diskusija oko Trampove uloge



Odluka Vrhovnog suda Kolorada doneta je sa 4:3 glasova, a sud je zaključio da Tramp nije samo podstakao pobunu, već je i neposredno učestvovao u njoj, što ga čini nepodobnim za kandidaturu prema ustavnim odredbama SAD.

Ova presuda se poziva na Odeljak 3 Četrnaestog amandmana, poznatu kao klauzula o pobuni, koja zabranjuje ulazak u Kongres i federalne kancelarije osobama koje su se angažovale u pobuni ili ustanku protivno Ustavu.


Uticanje presude na izbore širom SAD



Iako se ova presuda trenutno odnosi samo na Kolorado, postoji opasnost da će sudovi i izborni zvaničnici u drugim državama takođe isključiti Trampa sa glasačkih listića. Zvaničnici Kolorada ističu da ovo pitanje mora biti rešeno do 5. januara, roka za štampanje glasačkih listića za stranačke izbore u toj državi.

Presuda bi mogla da utiče na druge slučajeve širom SAD, gde Vrhovni sudovi Minesote i Mičigena razmatraju slične argumente.


Trampova reakcija i mogući uticaj na njegovu kampanju



Trampova kampanja je najavila žalbu Vrhovnom sudu SAD i karakterisala presudu kao "tiransku". Trampov odgovor na odluku suda bio je oštar, nazivajući je sramotom za zemlju. Takođe, ova presuda je iskorišćena u svrhu prikupljanja sredstava za kampanju.

Odluka Vrhovnog suda Kolorada može imati šire implikacije za opšte izbore, posebno ako druge države sledi primer Kolorada. Iako je nemogućnost Trampa da se takmiči samo u Koloradu možda nije velika prepreka za njegovu ukupnu kampanju, postoji mogućnost da ova presuda podstakne druge države da preduzmu slične korake, što bi moglo biti kritično u tesnoj trci za predsedničku funkciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading