TRAMP VEĆ SLAVI POBEDU I OTVARA ŠAMPANJAC! Sud doneo odluku koju je dugo čekao, sada može BAJDENU NA CRTU

Autor:

Svet

27.12.2023

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tramp je prvi predsednički kandidat u američkoj istoriji koji je proglašen nepodobnim za položaj predsednika, prema retko korišćenoj odredbi 14. amandmana američkog Ustava, kojom se zvaničnicima koji su učestvovali u "pobuni" zabranjuje da obavljaju javnu funkciju

TRAMP VEĆ SLAVI POBEDU I OTVARA ŠAMPANJAC! Sud doneo odluku koju je dugo čekao, sada može BAJDENU NA CRTU

Foto: Tanjug/AP

Vrhovni sud Mičigena odbacio je danas pokušaj uklanjanja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa sa glasačkih listića na predsedničkim izborima 2024. godine.

Odluka suda u Mičigenu je u suprotnosti sa presudom Vrhovnog suda Kolorada kojom je Tramp diskvalifikovan sa predsedničkih izbora u toj saveznoj državi zbog njegove navodne uloge u neredima na Kapitolu 6. januara 2021. godine, prenosi CNN.

Tramp je prvi predsednički kandidat u američkoj istoriji koji je proglašen nepodobnim za položaj predsednika, prema retko korišćenoj odredbi 14. amandmana američkog Ustava, kojom se zvaničnicima koji su učestvovali u "pobuni" zabranjuje da obavljaju javnu funkciju.

U odnosu na Mičigen, američka država Kolorado zaustavila je pokušaj Donalda Trampa da se ponovo kandiduje za predsednika.

Trampova uloga u napadu njegovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021. je problematična.

Većinom od četiri od sedam sudija, Vrhovni sud Kolorada učinio je Trampa prvim predsedničkim kandidatom u istoriji SAD koji je proglašen nepodobnim za Belu kuću.

Oni su se pozvali na retko korišćenu odredbu Ustava SAD koja zabranjuje zvaničnicima koji su učestvovali u „pobuni“ da obavljaju funkcije.

Odluka se odnosi samo na republikanske predizbore u Koloradu 5. marta, ali bi njen zaključak mogao uticati na Trampov položaj u državi 5. novembra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading