ZBOG OVOGA TITO NIKADA NIJE POSETIO GROB OCA I MAJKE: U tajnosti sahranio i TEK ROĐENOG SINA, iza svega se krije..

Autor:

Vesti

03.05.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Životna tajna Josipa Broza Tita: Kupinečki grob i teorije zavere

ZBOG OVOGA TITO NIKADA NIJE POSETIO GROB OCA I MAJKE: U tajnosti sahranio i TEK ROĐENOG SINA, iza svega se krije..

Foto: Printscreen/Youtube/RTS Obrazovno-naučni program


Josip Broz Tito, najistraživaniji južnoslovenski političar, i danas krije mnoge tajne iz svog života. Jedna od njih je i njegova veza sa mestom Kupinec, gde su sahranjeni njegovi roditelji, ali koje nikada nije posetio. Ova činjenica dodatno podgreva teorije zavere o poreklu Broza, koje tvrde da on možda nije bio zagorski seljak, već ruski plemić ili čak dete austrijskog grofa.

Sama priča o kupinečkom grobu otkriva da je Tito sahranio svog sina, ali nije obeležio njegov grob. Činjenica da dečak nije bio kršten otežala je legalno sahranjivanje, ali to nije sprečilo Broza da obavi tu tužnu dužnost. Vladimir Dedijer, autor knjige "Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita", otkriva Brozovo svedočenje o povratku u domovinu i tragičnom gubitku svog prvog deteta, sina koji je preminuo samo dva dana nakon rođenja.

Zagonetka porekla: Zagorski seljak ili ruski agent?

Dok je Kumrovec poznato kao rodno mesto Josipa Broza Tita, Kupinec je gotovo zaboravljen, što budi dodatnu radoznalost o poreklu ovog političkog lidera. Postavlja se pitanje da li su u tom grobu zaista sahranjeni pravi roditelji bivšeg maršala, što dodatno podstiče teorije o njegovom poreklu. Već 1941. godine, novine u Velikoj Britaniji i SAD su izveštavale o ruskom agentu Titu, a te tvrdnje je širio i Draža Mihailović, vođa četnika.

Modni diktat: Stilski preobražaj Jovanke Broz

Pored političkih tajni, životni stil Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke Broz takođe su intrigantni. Jovanka je podvrgnuta intenzivnom obuci o protokolarnom ponašanju i stilu oblačenja, a njen modni put od Opatije do Pariza, otkriva njen preobražaj u atraktivnu prvu damu, koja je svojim stilom zasenjivala ostale prve dame sveta. Njeni modni izbori, skice haljina i fotografije sa putovanja otkrivaju njen težak rad na održavanju savršenog izgleda u svakoj prilici.

Istražujući ove detalje, otkriva se da je čitav životni stil Tita i Jovanke bio spektakularan, daleko od kumrovečkog ili kupinečkog. Njihova odeća, putovanja i pažljivo birani modni detalji, svedoče o životu koji je možda više ličio na svetske šoubiz zvezde nego na život jednog političara.

Uprkos političkim tajnama koje i dalje intrigiraju istraživače, ovi detalji iz života Tita i Jovanke otvaraju nove perspektive za istraživanje njihovog ličnog i javnog života, te ostavljaju prostora za nova otkrića o njihovim životima i tajnama koje i danas intrigiraju javnost.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading