''SLOBODNA PALESTINA!'' Hiljade Marokanaca protestvuje ulicama Rabata, oni hitno zahtevaju SAMO jedno! (FOTO)

Autor:

Svet

24.12.2023

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je Rabat bio poprište najvećeg propalestinskog marša od početka rata u Pojasu Gaze, okupljajući nekoliko hiljada demonstranata koji su snažno izrazili svoj zahtev za prekidom odnosa između Maroka i Izraela.

''SLOBODNA PALESTINA!'' Hiljade Marokanaca protestvuje ulicama Rabata, oni hitno zahtevaju SAMO jedno! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Photo/STR

Ovaj masovni skup označava još jedan izraz podrške palestinskom narodu koji traje već više od dva meseca od početka konflikta.

Rojters izveštava da su se protesti često odvijali u Maroku, okupljajući hiljade ljudi, a organizovali su ih pretežno pan-arapske islamističke grupe. Međutim, današnji skup imao je poseban karakter, budući da su ga podržale i levičarske grupe, kao i zabranjene islamističke grupe poput Al-Adl val-Ihsan, kojima su tolerisani slični skupovi.

Većina demonstranata, kako izveštava britanska novinska agencija, bili su islamisti koji su marširali odvojeno od žena, mahajući palestinskim zastavama i izražavajući svoj protest kroz transparente poput "Otpor do pobede", "Marokanska vlada da prekine normalizaciju odnosa sa Izraelom" i "Slobodna Palestina".

Pored izražavanja nezadovoljstva politikom normalizacije odnosa sa Izraelom, demonstranti su pozvali i na bojkot brendova koje smatraju podržavaocima Izraela.

Treba napomenuti da je Maroko pristao na jačanje odnosa sa Izraelom 2020. godine, nakon sporazuma postignutog pod vodstvom tadašnje američke administracije, na čelu s Donaldom Trampom. Ovaj sporazum je uključivao priznavanje marokanskog suvereniteta nad spornom teritorijom Zapadna Sahara.

Kako navodi Rojters, iako Marokanska vlada podržava stvaranje palestinske države i apeluje na prekid vatre u Pojasu Gaze, kao i na zaštitu civila, odnosi između Maroka i Izraela još uvek nisu dostigli pun diplomatski nivo. Ipak, zemlje su potpisale zajednički pakt o saradnji, približavajući se uspostavljanju kompletnih ambasadorskih odnosa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
dijana

24.12.2023 16:05

Sloboda za otete.Pravda za izmasakrirane u Izraelu.Smrt za zlikovce koljace pa onda pravda za Palestinu.Inace i jedni i drugi su zli.