ZA PRVA TRI MESTA ZNAJU I MALA DECA, ALI SEDMO JE VELIKO IZNENAĐENJE: Ovo je 10 najmoćnijih VOJSKI SVETA, a evo gde se SRBIJA nalazi!

Autor:

Svet

20.12.2023

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lista vojnih snaga rangira vojske 145 zemalja, pritom uzimajući u obzir mnoštvo faktora, poput količine i sofisticiranosti opreme, finansija, teritorije, pozicije u svetu i resursa

ZA PRVA TRI MESTA ZNAJU I MALA DECA, ALI SEDMO JE VELIKO IZNENAĐENJE: Ovo je 10 najmoćnijih VOJSKI SVETA, a evo gde se SRBIJA nalazi!

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Stranica Global Firepower objavila je novu listu najmoćnijih vojska sveta u 2023. godini.

Lista vojnih snaga rangira vojske 145 zemalja, pritom uzimajući u obzir mnoštvo faktora, poput količine i sofisticiranosti opreme, finansija, teritorije, pozicije u svetu i resursa.

Sve ove informacije mogu da budu nepotpune jer rangiranje ocenjuje vojsku samo s konvencionalnog stajališta, zanemarujući kapacitet neke zemlje za nuklearne udare, piše Business Insider.

Uz to, upoređivanje vojnih snaga je subjektivno, a sastavljanje istinite i tačne liste globalne vojne moći gotovo je nemoguće s obzirom na mnoštvo faktora potrebnih za korektnu analizu.

Na prvom mestu najjačih vojska sveta nalaze se Sjedinjene Američke Države, koje slede Rusija, Kina, Indija i Velika Britanija.

Republika

Foto: mod.gov.rs

Vojska Republike Srbije

Na šestom mestu je Južna Koreja, a na sedmom Pakistan što za mnoge predstavlja veliko iznenađenje, ali ne za žitelje tog dela sveta.

Osmo mesto rezervisano je za Japan, deveto za Francusku a deseto za Italiju.

Što se Srbije tiče, ona se nalazi na 58. mestu liste najopremljenijih vojska sveta. Od zemalja u regionu, slede je Hrvatska na 69. mestu, Slovenija (86), Severna Makedonija (108), Crna Gora (128) i Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 133. mestu.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading