U VOJSKU I NAORUŽANJE SE ULAŽE VIŠE NEGO IKADA, SVE JE NA ZAVIDNOM NIVOU: A evo kako građani komentarišu ulaganje u VS (VIDEO)

Autor:

Vesti

10.12.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Država Srbija ceni volju mladih da se pridruže Vojsci Srbije i dobrovoljno služe vojni rok kao i da se nakon toga zaposle i postanu deo vojne sile Srbije, zbog toga se ulaže u naoružanje i jačanje vojne moći. Pogledajte kako građani komentarišu ulaganja u VS.

U VOJSKU I NAORUŽANJE SE ULAŽE VIŠE NEGO IKADA, SVE JE NA ZAVIDNOM NIVOU: A evo kako građani komentarišu ulaganje u VS (VIDEO)

Foto: www.mod.gov.rs/cir, republika

Vojska je u Srbiji bitan faktor i čini se da ima sve više zainteresovanih za dobrovoljno služenje vojnog roka

Država Srbija ceni volju mladih da se pridruže Vojsci Srbije i dobrovoljno služe vojni rok kao i da se nakon toga zaposle upravo u VS i na taj način doprinesu jačanju vojne sile Srbije.

Predsednik Srbije je u više navrata isticao važnost ovih ulaganja i jačanje vojne moći naše zemlje, a država je u nekoliko navrata podsticala sve zainteresovane da se priključe Vojsci Srbije, najavivši i povećanja plata u ovom sektoru.

U periodu od 2012. do 2023. godine, prosečne plate vojnika u Srbiji značajno su povećane. Ova povećanja imaju dubok uticaj na vojne kadrove, poboljšavajući njihov standard života i motivišući ih za predan rad.

Osim toga, ulaganja u vojnu opremu, obuku i infrastrukturu omogućila su vojsci Srbije da postigne značajan napredak. Modernizacija vojnog arsenala, uključujući nabavku savremene tehnologije i vozila, povećala je operativnu sposobnost vojske. 

Povećanje plata osetili su ne samo oficiri, već i podoficiri i profesionalni vojnici.

Vlada Srbije u avgustu ove godine dala je saglasnost na Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

- Nastavićemo, moraćemo još hangara da gradimo. Ovo je bila rekordna godina po pitanju ulaganja u našu vojsku, sledeće godine ulagaćemo još više. Zahvalan sam svim našim partnerima, narodu Srbije koji je uvek bio uz svoju vojsku. Tražićemo dodatan prijem vojnika - izjavio je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je rekao da je ponosan na Vojsku Srbije i na ogromna ulaganja države u istu.

- Srbija je vojno neutralna zemlja i zato je važno da uvek budemo dovoljno sposobni i jaki da sačuvamo svoje nebo i zemlju. I bićemo sve snažniji i jači u zaštiti, kao i u odvraćanju svakog potencijalnog agresora - rekao je predsednik Srbije.

Vojska Srbije je u proteklom periodu pomagala državi i građanima. Kao bitan faktor naše države u vojsku svakako treba da se ulaže.

- Mislim da je to super, da bi se izbegao rat, da bi se sačuvao mir moraš da se naoružavaš - rekao je Slavko Savić, jedan od naših sagovorinika.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisuju konkurs za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem više puta godišnje i broj kandidata je uvek na vrhuncu.

- Kandidati će imati priliku da prođu dinamičnu vojnu obuku, pokažu patriotizam prema svojoj zemlji, a dobrovoljno služenje vojnog roka ujedno je i najkraći put ka sticanju zvanja profesionalnog pripadnika Vojske Srbije - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vojska Srbije je organizovana oružana snaga i nosilac borbenih operacija i svih drugih oblika oružanog suprotstavljanja, čija je nadležnost utvrđena Ustavom i zakonom. 

- Sve najbolje, samo da tako nastave. Pozdravljam to, to je mnogo dobro da imamo svoju vojsku i svoje ljude koji će biti osposobljeni da nas brane jednog dana ako bude trebalo. Nikoga nećemo napasti, samo ćemo se braniti - navodi Dejan Ivošević jedan od slučajnih prilaznika za Republiku.

Vojska Srbije objedinjava sve učesnike u borbenim operacijama i komanduje svim snagama koje izvode borbena dejstva u ratnom i vanrednom stanju na osnovu zakona, a u skladu s Doktrinom Vojske Srbije.

- Za mene je to pohvalno, to je neka perspektiva, gde mladi mogu iz toga da gledaju i u budućnosti se odluče za taj posao - istakao je Nemanja Dragašević, jedan od sagovornika.

Misije i zadaci Vojske Srbije utvrđeni su Strategijom odbrane Republike Srbije u skladu sa Ustavom i na osnovu neotuđivog prava Republike Srbije na individualnu i kolektivnu odbranu, saglasno članu 51. Povelje Ujedinjenih nacija i osnovnim principima međunarodnog prava koji regulišu upotrebu sile.

- Nije loše, ako je za dobro naroda i svih nas, pa neka, slažem se - navela je Verica Bošnjaković, jedna naša sagovornica.

Da se u vojsku i naoružanje ulaže svedoci su i građani Srbije. Vojska je podignuta na zavidan nivo. Građani većinom imaju reči hvale za incijativu države da ulaže više sredstava u vojsku.

- Generalno mi kao vojska što se ljudstva tiče nema nas mnogo i u to treba malo više da se uloži, ali dobro, biće! - naveo je Veljko Popović, jedan od sagovornika za Republiku.

Ulaganje u vojsku se nastavlja, vojska će se podići na najviši nivo na kom je ikada bila.

Kako sugrađani komentarišu ulaganje u vojsku u našoj zemlji, pogledajte u videu na početku teksta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (45)

Loading
Danka

10.12.2023 10:07

УП тако, ту је наша снага!

Daki

10.12.2023 10:08

Ulaganje u vojsku je zapravo ulaganje u bezbednost i budućnost države.

David

10.12.2023 10:09

Imati jaku i opremljenu vojsku znači imati sigurnu i bezbednu državu.

Dane

10.12.2023 10:10

Vojska Srbije je nikada opremljenija i zbog toga se mladi odlučuju na samostalno služenje vojnog roka.