SNEG PARALISAO KINU: Rekordno niske temperature, avioni i vozovi stoje, deca ne idu u škole! (VIDEO)

Autor:

Svet

18.12.2023

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolozi su početkom novembra predvideli topliju zimu ove godine zbog fenomena El Ninjo, ali su upozorili da bi temperature mogle da variraju nakon što je ovaj oktobar bio jedan od najtoplijih u proteklih nekoliko decenija

SNEG PARALISAO KINU: Rekordno niske temperature, avioni i vozovi stoje, deca ne idu u škole! (VIDEO)

Foto: youtube.com/win tv

Zahlađenje koje je zahvatilo Kinu donelo je danas retke snežne padavine u južnoj pokrajini Guangdung, dok je temperatura na severu Kine pala na najniži nivo od početka evidencije za decembar mesec.

Temperature su ove nedelje pale na nivoe ispod nula stepeni Celzijusa na severu zemlje, poremetivši drumski, železnički i vazdušni saobraćaj, a izazvale su i kvar na kočnici u vozu u Pekingu.

U nekim područjima ljudi danas nisu mogli na posao a deca u školu. 

Meteorolozi su početkom novembra predvideli topliju zimu ove godine zbog fenomena El Ninjo, ali su upozorili da bi temperature mogle da variraju nakon što je ovaj oktobar bio jedan od najtoplijih u proteklih nekoliko decenija.

U pokrajini Guangdongu na jugoistoku Kine, gde sneg uglavom pada samo u severnijim oblastima, ove godine sneg je prekrio vrh planine u gradu udaljenom samo 80 kilometara severno od glavnog grada pokrajine Guangžu.

U Guangžu se očekuju temperature od 8 stepeni Celzijusa, dok su početkom zime ranije uglavnom bile dvocifrene, a prosečna u januaru je oko 14b stepeni Celzijusa.

Zvaničnici su u Guangžu upozorili ljude da preduzmu mere predostrožnosti, posebno mladi i stari, koji bi mogli biti osetljivi na "bolesti hladnog talasa" koje donosi zima.

U susednoj pokrajini Guangsiju, gde je kineski predsednik Si Đinping prošle nedelje pozvao na "potpuno" reagovanje u vanrednim situacijama, u pojedinim gradovima se očekuje susnežica, uključujući u Guilinu.

Snežne padvine zabeležene su danas i u Šangaju.

U Pekingu su jutros temperature pale na minus 15,5 stepeni Celzijusa, što je blizu istorijskog minimuma iz 1952. godine od 15,2 stepena Celzijusa zabeleženih 19. decembra i minus 17,7 stepeni Celzijus 20. januara te godine.

Najniža zabeležena temperatura u decembru je minus 18,3 steopeni Celzijusa.

Niske temperature zadržaće se do četvrtka, upozorila je nacionalna meteorološka služba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading