SKANDAL TRESE BRITANIJU: Kraljevsko imanje zarađuje od UMRLIH na osnovu SREDNJEVEKOVNOG ZAKONA, novac TAJNO INVESTIRAN

Autor:

Svet

25.11.2023

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojvodstvo Lankaster, koje je u vlasništvu britanskog kralja Čarlsa, najavilo je danas prelazak više od 100 miliona funti u etičke investicione fondove. Ova odluka obuhvata sredstva koja su prikupljena od preminulih osoba putem arhaičnog sistema "bona vacantia", kojim se imovina bez vlasnika prenosi na kralja po zakonu.

SKANDAL TRESE BRITANIJU: Kraljevsko imanje zarađuje od UMRLIH na osnovu SREDNJEVEKOVNOG ZAKONA, novac TAJNO INVESTIRAN

Foto: www.profimedia.rs

Najava Vojvodstva Lankaster dolazi nakon što je istraga Gardijana otkrila da je imanje u vlasništvu britanskog kralja koristilo sredstva preminulih osoba sa severozapada Engleske, koje nisu ostavile testament niti imaju najbliže rođake.

Vojvodstvo je priznalo da su neki od prihoda prikupljeni na ovaj način korišćeni za obnovu "javnih i istorijskih dobara". Gardijan je prethodno objavio da su neka od sredstava tajno upotrebljena za renoviranje imanja u vlasništvu kralja, koja se iznajmljuju radi sticanja profita.

Vojvodstvo Lankaster se takođe suočava s pitanjima u vezi sa upravljanjem drugim delom "bona vacantia" fondova, koji se dodeljuju dobrotvornim organizacijama. Prema Gardijanu, dve takve dobrotvorne organizacije su iskoristile ovaj sistem kako bi formirale zadužbinske fondove vredne više od 40 miliona funti. Računi ovih organizacija ne sadrže posebna ograničenja u vezi s etičkim, društvenim ili ekološkim pitanjima, iako se savetuje onima koji upravljaju investicijama da uzmu ova pitanja u obzir.

Nakon prvobitnog odbijanja da komentariše da li su dobrotvorne organizacije uložile u kompanije koje se bave naftom, gasom, duvanom ili rudarstvom, Vojvodstvo Lankaster je kasno u petak najavilo promenu politike.

"U skladu sa kraljevom dugogodišnjom podrškom etičkom ulaganju, Vojvodstvo Lankaster je započelo proces prenosa svog investicionog portfelja u ESG fondove. Očekuje se da će ovaj proces biti završen do kraja finansijske godine“, izjavio je portparol imanja.

Vojvodstvo prikuplja sredstva "bona vacantia" od građana drevnog palatin okruga Lankašir, obuhvatajući teritorije Lankašira, delove Merzisajda, Velikog Mančestera, Češira i Kambrije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading