OTVOREN SUPERMARKET BUDUĆNOSTI U BEČU: Ovako će izgledati kupovina, a koristiće se PAMETNA KORPA (VIDEO)

Autor:

Svet

23.11.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi posetioci mogu se registrovati putem veb aplikacije, kreirati liste za kupovinu i koristiti druge funkcije.

OTVOREN SUPERMARKET BUDUĆNOSTI U BEČU: Ovako će izgledati kupovina, a koristiće se PAMETNA KORPA (VIDEO)

Foto: https://www.technikum-wien.at/

Beč je nedavno dobio inovativni supermarket budućnosti, predstavljen na Tehničkom fakultetu u ovom gradu. Ovaj napredni supermarket koristi najnovije tehnologije kako bi unapredio iskustvo kupovine. Na primer, pametna korpa za kupovinu, opremljena video kamerom, omogućava kupcima da pronađu najbrži put do željenih proizvoda.

Samo je potrebno postaviti željeni proizvod ispred kamere, a on će se automatski identifikovati putem tehnologije prepoznavanja objekata i dodati na račun kupca. Ovaj virtuelni prodajni prostor integriše širok spektar informatičkih oblasti, uključujući veštačku inteligenciju, analizu podataka, softverski inženjering, arhitekturu, cloud-usluge i sigurnost. Sve ove kompetencije doprinose stvaranju modernog i efikasnog prostora za kupovinu.

Tokom razvoja ovog projekta, fokus je bio na integraciji tehnologija koje su deo svakodnevnog života, poput kamera pametnih telefona i tableta, za prepoznavanje lica i proizvoda, unutrašnje navigacije, kao i veb i mobilnih aplikacija. Trenutno su dostupne mobilna i veb aplikacija koje komuniciraju s backend-sistemom.

Republika

Foto: https://www.technikum-wien.at/

Način kupovine u supermarketu budućnosti

Menadžeri supermarketa mogu efikasno upravljati svim proizvodima putem administratorskog panela. Novi posetioci mogu se registrovati putem veb aplikacije, kreirati liste za kupovinu i koristiti druge funkcije. Registrovani korisnici mogu čak dodati profilnu sliku za automatsku prijavu na pametnu korpu za kupovinu putem tehnologije prepoznavanja lica.

Korisnici koji su već prijavljeni na pametnoj korpi mogu koristiti funkciju izračunavanja najbržeg puta kroz prodavnicu na osnovu prethodno napravljene liste za kupovinu. Kamera pametne korpe se upoređuje s 3D modelom supermarketa kako bi se odredila tačna pozicija korpe, a zatim vodi korisnika do traženih proizvoda. Sve ove funkcionalnosti čine kupovinu efikasnijom i personalizovanijom za korisnike.

Za kupovinu proizvoda, dovoljno je da korisnik postavi proizvod ispred kamere, koja ga automatski prepoznaje i dodaje na račun. Kada završi sa kupovinom, plaćanje se obavlja direktno putem pametne korpe. Ako je kupcu potrebno brže iskustvo, može se slobodno kretati po supermarketu bez pametne korpe i koristiti sve funkcije direktno putem mobilnog telefona kao veb-aplikaciju. Tim stručnjaka sa Tehničkog fakulteta u Beču radi na razvoju pametnog supermarketa od jeseni 2022. godine, prenosi Telegraf.rs.

Šefica informatičkog odeljenja, Silvija Gajer, kaže:

- Kombinovanjem zabavnih elemenata tzv. gamification, na primer, moglo bi se proširiti iskustvo stvarne kupovine u digitalni prostor. Proširena stvarnost mogla bi pomoći u traženju namirnica u supermarketu koje odgovaraju određenom načinu ishrane ili intolerancijama. Mogućnosti su beskrajne i radujem se radu sa studentima i saradnicima na ovim i drugim idejama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading