NEMA OSLOBAĐANJA TALACA DO PETKA! Otkriveno i zašto - u sve se umešale SAD i Katar!

Autor:

Svet

23.11.2023

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluku o odlaganju sprovođenja dogovora o razmeni talaca za jedan dan, do petka, doneo je Izrael zajedno sa Katarom i Egiptom, a i SAD su učestvovale u tome, izjavio je neimenovani visoki američki zvaničnik za Si-En-En (CNN).

NEMA OSLOBAĐANJA TALACA DO PETKA! Otkriveno i zašto - u sve se umešale SAD i Katar!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock, www.profimedia.rs

On je istakao da je potrebno više vremena da se finaliziraju detalji i da se preduprede moguće negativne posledice.

Prema dogovoru, Hamas će, u prvoj fazi, osloboditi 50 izraelskih talaca, decu, njihove majke i druge žene, u zamenu za četvorodnevni prekid borbi i oslobađanje 150 Palestinaca - žena i tinejdžera - iz izraelskih zatvora.

Američki zvaničnik je naveo da nema razloga za zabrinutost zbog toga što Izrael još nije dobio imena prve grupe talaca koji će biti oslobođeni, što se očekivalo u sredu uveče. 

Zvaničnik je rekao da bi zabrinutost bila opravdana ako ta lista ne bude dostavljena do večeras.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson prethodno je izjavila da će sporazum i dalje napredovati i izrazila očekivanje da će biti sproveden u

Votson je istakla da dve strane razrađuju konačne logističke detalje, posebno za prvi dan implementacije.

- Naše mišljenje je da ništa ne treba prepustiti slučaju dok taoci počinju da se vraćaju kući - rekla je Votson, navodeći da je primarni cilj da se obezbedi da se oni bezbedno vrate kući.

Izraelski zvaničnik je odlaganje prethodno pripisao stranama koje još nisu potpisale dokument koji je dogovoren, dok je drugi izvor rekao za "Tajms of Izrael" da mehanizam za oslobađanje talaca još nije preciziran i da Hamas još nije dostavio spisak prve grupe talaca koje je planirao da oslobodi.

Hamas i Izrael su, uz posredovanje Katara, postigli dogovor o privremenom primirju, prema kome će 300 Palestinaca biti oslobođeno iz zatvora samo pod uslovom da 100 živih talaca, izraelskih državljana ili stanovnika Izraela, bude oslobođeno iz Gaze i vraćeno u Izrael.

U prvoj fazi, Izrael će osloboditi 150 palestinskih zatvorenika kada 50 talaca bude vraćeno u Izrael.

Prva faza će se odvijati u četiri koraka, sa najmanje 10 talaca koji će biti sukcesivno oslobađani.

U drugoj fazi, Izrael će osloboditi dodatnih 150 palestinskih zatvorenika pod uslovom da 50 dodatnih talaca bude vraćeno u Izrael, istom dinamikom kao u prvoj fazi.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading