"NAPADI NA BOLNICU AL ŠIFA POJAČALI PRITISAK NA PREGOVORE!" Katar: Sporazum o taocima između Izraela i Hamasa zahtevao intezivan rad

Autor: Tanjug

Svet

22.11.2023

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hamas i Izrael su, uz pomoć katarske medijacije, postigli dogovor o privremenom primirju i razmeni zarobljenika.

"NAPADI NA BOLNICU AL ŠIFA POJAČALI PRITISAK NA PREGOVORE!" Katar: Sporazum o taocima između Izraela i Hamasa zahtevao intezivan rad

Foto: Tanjug/AP

Katarski ministar spoljnih poslova istakao je danas da je bio neophodan intenzivan rad na posredovanju u sporazumu o taocima između Izraela i Hamasa, koji je jutros odobrila izraelska vlada.

Šef katarske diplomatije Mohamed bin Abdulaziz Al Kulaifi, koji je glavni pregovarač u ime te zemlje u vezi sa postizanjem pomenutih sporazuma, istakao je da je taj dogovor ono što "obe strane žele", preneo je Si-En-En.

- Naš rad je bio izuzetno intenzivan, naročito ako se zna da je to bio period visokih vojnih i humanitarnih eskalacija - rekao je on.

Dodao je da je sve to otežavalo obezbeđenje sporazuma između dve strane koje međusobno nemaju poverenje.

Al Kulaifi je rekao da je tokom proteklih sedmica posrednicima bio potreban period smirenosti, nakon što je Izrael krajem oktobra najavio drugu fazu svog rata sa Hamasom.

- Izraelsko pokretanje ciljane operacije na bolnicu Al Šifa u gradu Gaza, takođe je pojačalo pritisak na pregovore - naveo je Al Kulaifi, dodajući da će Katar da traži od sukobljenih strana da "ne gađaju vitalnu humanitarnu infrastrukturu".

On je ipak pozdravio to što su Izrael i Hamas uspeli da obezbede dogovor.

Hamas i Izrael su, uz pomoć katarske medijacije, postigli dogovor o privremenom primirju i razmeni 50 izraelskih talaca otetih 7. oktobra i 150 palestinskih žena i dece koji se trenutno nalaze u izraelskim zatvorima.

Izrael je dodao da će se za svakih 10 puštenih taoca, ne računajući prvih 50, primirje biti produženo za jedan dan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading