ZVANIČNO - I KATAR POTVRDIO PRIMIRJE! Za 50 Izraelaca 150 Palestinaca - oglasili se Bajden i Blinken!

Autor:

Svet

22.11.2023

07:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Katara je danas najavila sprovođenje sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa koji će doneti četvorodnevnu obustavu borbi, navodeći da će za jedan dan objaviti kada će tačno stupiti na snagu primirje tokom kojeg će 50 talaca Hamasa biti fazno oslobađano u zamenu za oslobađanje 150 Palestinaca koje u zatvorima drži Izrael.

ZVANIČNO - I KATAR POTVRDIO PRIMIRJE! Za 50 Izraelaca 150 Palestinaca - oglasili se Bajden i Blinken!

Foto: www.profimedia.rs, shutterstock

U saopštenju se navodi da će oslobođeni sa obe strane biti žene i deca, a očekuje se i veći priliv humanitarne pomoći opkoljenoj Gazi, prenosi AP.

Sjedinjene Države i Egipat su takođe bili uključeni u pregovore o zaustavljanju oružanih borbi  i oslobađanju oko 240 talaca koje drže Hamas i drugi militantne frakcije u Gazi.

Oslobađanje talaca počeće otprilike 24 sata nakon što dogovor odobre sve strane, rekao je danas visoki zvaničnik Bele kuće koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o ovim osetljivim pitanjima.

U međuvremenu predsednik SAD Džozef Bajden u utorak je pozdravio dogovor Izraela i Hamasa i oslobađanje zarobljenih talaca.

Prema Bajdenovim rečima, dogovor bi trebalo da doprinese i povratku većeg broja američkih taoca, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je postignuti dogovor rezultat neumorne diplomatije i neprekidnih napora stejt departmenta i vlade SAD.

- Cenim vođstvo i stalno partnerstvo Egipta i Katara u ovom poslu - poručio je Blinken u saopštenju Stejt departmenta.

I zvanična Moskva pozdravlja dogovor postignut između Izraela i palestinskog radikalnog pokreta Hamas o četvorodnevnoj humanitarnoj pauzi.

- Moskva pozdravlja četvorodnevni sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, nešto na šta Rusija poziva od izbijanja sukoba - rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za TAS S i posebno pohvalila napore

Katara da se globalni poziv na deeskalaciju primeni u praksi.

Oglasila se i palestinska militanta grupa Hamas i potvrdila da je posle višednevnih teških i složenih pregovora postignut dogovor "o humanitarnom primirju (privremenom prekidu vatre) na period od četiri dana".

U saopštenju Hamasa se navodi da je dogovo postignut zahvaljujući upornosti i naporima Katara i Egipta, prenela je RIA Novosti.

- Dogovoren je prekid vatre sa obe strane, prekid svih vojnih operacija okupatorske vojske u svim oblastima Pojasa Gaze, kao i obustava kretanja vojne opreme okupatorske vojske u Pojasu Gaze - navodi se u saopštenju Hamasa.

Precizira se da sporazum predviđa isporuku stotina kamiona goriva, humanitarne i medicinske pomoći u sva područja Pojasa Gaze na severu i jugu, bez izuzetka.

Hamas je zapretio da će, uprkos sporazumu o privremenom primirju sa Izraelom, njegove oružane formacije ostati u punoj borbenoj gotovosti da bi zaštitili palestinski narod i suprotstavili se izraelskoj okupaciji.

U saopštenju u kojem se potvrđuje postizanje dogovora o prekidu vatre, kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua nije pominjao oslobađanje palestinskih zatvorenika ili povećanu humanitarnu pomoć.

- Vlada Izraela je posvećena vraćanju svih talaca kući. Vlada je sinoć odobrila nacrt prve faze u postizanju ovog cilja - navodi se u saopštenju kancelarije, prenosi AP.

Američka agencija navodi da je uoči glasanja u izraelskom kabinetu, koje je usledilo nakon šestočasovne rasprave, Netanijahu rekao da će se rat protiv Hamasa nastaviti nakon isteka primirja.

- Mi smo u ratu i nastavićemo rat. Nastavićemo rat sve dok ne postignemo sve naše ciljeve - rekao je izraelski premijer.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading