OTELI GA LJUDOŽDERI, IMA JOŠ DVA MESECA ŽIVOTA: Pobunjenici na Papui ZAROBILI novozelandskog pilota, evo pod kojim uslovima će biti SLOBODAN (VIDEO)

Autor:

Svet

22.11.2023

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papuanski pobunjenici upozoravaju da će njihov taoc biti pogubljeni ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni za dva meseca.

OTELI GA LJUDOŽDERI, IMA JOŠ DVA MESECA ŽIVOTA: Pobunjenici na Papui ZAROBILI novozelandskog pilota, evo pod kojim uslovima će biti SLOBODAN  (VIDEO)

Foto: Printscreen X @onanpeyon

Filip Mark Mertens, 37-godišnji pilot sa Novog Zelanda, uhvaćen je od strane pobunjeničke grupe u februaru. On je radio za indonežansku aviokompaniju kada je otet nakon što je sleteo svojim jednomotornim avionom Susi Air na udaljenu pistu u planinskoj provinciji Nduga u zapadnoj polovini Nove Gvineje u Indoneziji.

U jezivom video snimku koji kruži društvenim mrežama, vidi se kako Mertens sedi na polju, s rukama na kolenima, okružen muškarcima koji pokazuju na njega. Vođa grupe drži uperen svoj veliki mitraljez u glavu Novozelanđanina dok se obraća kameri.

 

Lider TPNPB-a, koga indonežanski mediji nazivaju Egijanus Kogeja, kaže da će Mertens biti ubijen u roku od dva meseca ako se njihovi zahtevi ne ispune. Grupa, koju je Indonezija proglasila terorističkom organizacijom, želi da Papua dobije samoupravu od Indonezije.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Novog Zelanda (MFAT) saopštilo je da je upoznato sa snimkom. Napori da se osigura oslobađanje pilota su u toku, saopštila je vlada, uključujući blisku saradnju sa indonežanskim zvaničnicima i osobljem konzulata Novog Zelanda.

U aprilu ove godine, borci TPNPB su ubili šest indonežanskih boraca koji su bili deo snaga koje su pokušale da spasu Mertensa iz zatočeništva. Vojne vođe su suzile lokaciju Novozelanđanina, ali ih je pobunjenička grupa napala 15. aprila.

 

Novi video nije prvi put da TPNPB preti da će pogubiti Mehrtensa. Dan nakon što je zarobljen, grupa je na drugom, sličnom video snimku rekla da će “umreti ovde” kao i “mi ostali” ako indonežanska vojska pokuša da ga spase.

 

Portparol pobunjenih separatista Sebi Sambom napisao je na Fejsbuku da će Mertens biti talac pregovora sa Indonezijom - ali je upozorio da će pilot “biti pogubljen”, ako Džakarta odbije da pregovara ili interveniše vojno.

Sambom je tada rekao da pobunjenici “nikada neće osloboditi” Mhrtensa osim ako Džakarta ne da regionu Papue nezavisnost od Indonezije.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading