MEĐU TAOCIMA I DVOJICA BUGARA, JEDAN OD NJIH KAPETAN! Huti otkrili šta će biti sa posadom otetog broda! NE PIŠE IM SE DOBRO!

Autor:

Svet

19.11.2023

22:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brod je registrovan na britansku kompaniju koja je delimično u vlasništvu izraelskog tajkuna Abrahama Ramija Ungara. Prema rečima izraelske vlade, Iran je odgovoran za ovaj incident.

MEĐU TAOCIMA I DVOJICA BUGARA, JEDAN OD NJIH KAPETAN! Huti otkrili šta će biti sa posadom otetog broda! NE PIŠE IM SE DOBRO!

Foto: Youtube/AlArabiya العربية

Youtube/AlArabiya العربية

Izraelska vojska je u nedelju saopštila da je teretni brod "Galaki Leader" zaplenjen od strane jemenske milicije Huti dok je plovio iz Turske u Indiju. Ovaj incident nazvan je "veoma teškim na globalnom nivou" od strane izraelske vojske. Među otetim članovima posade su se našla i dvojica državljana Bugarske, od kojih je jedan kapetan.

Huti su izjavili da su njihove operacije usmerene isključivo na brodove povezane sa Izraelom ili njegovim kompanijama. Oni su takođe obećali da će postupati sa posadom u skladu sa islamskim zakonom. Predstavnik oružanih snaga Huti, Jahja Sarija je ponovio svoje upozorenje "svim zemljama čiji građani rade u Crvenom moru da se uzdrže od bilo kakvog rada ili aktivnosti u vezi sa izraelskim brodovima ili plovilima u izraelskom vlasništvu". On je takođe naglasio da će se vojne operacije protiv Izraela nastaviti sve dok ne prestanu agresije na Pojas Gaze i zločini nad Palestincima.

Portparol vojske Huti je odbacio optužbe da njihove aktivnosti ugrožavaju slobodu pomorske plovidbe. Prema njegovim rečima, "Izrael predstavlja opasnost". On je apelovao na međunarodnu zajednicu da zaustavi izraelsku agresiju u pojasu Gaze, ukoliko je zaista zainteresovana za bezbednost i stabilnost regiona.

Iako su neki arapski mediji prvobitno izvestili da je brod bio izraelski, kasnije se ispostavilo da je pod zastavom Bahama i da nema državljana Izraela među članovima posade. Na brodu su se nalazili državljani različitih nacionalnosti, uključujući Ukrajince, Bugare, Filipince i Meksikance. Ministar unutrašnjih poslova Bugarske, Kalin Stojanov, potvrdio je da su među otetim članovima posade dvojica državljana Bugarske, među kojima je jedan kapetan.

- Imamo nepotvrđene informacije o dvojici Bugara. Jedan je kapetan - rekao je ministar unutrašnjih poslova Bugarske - rekao je Kalin Stojanov.


Brod je registrovan na britansku kompaniju koja je delimično u vlasništvu izraelskog tajkuna Abrahama Ramija Ungara. Prema rečima izraelske vlade, Iran je odgovoran za ovaj incident. Međutim, Huti tvrde da su njihove operacije usmerene isključivo na brodove povezane sa Izraelom, a ne na druge zemlje.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading