"IRANSKI ČIN TERORIZMA"! Izrael objavio da je otet britanski teretni brod kojim upravljaju Japanci i najavio velike posledice!

Autor:

Svet

19.11.2023

18:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Čelnik huta je prošle nedelje najavio da će njihove snage nastaviti da napadaju Izrael, a kao potencijalne mete spominjao je izraelske brodove koji plove Crvenim morem i kanalom Bab al-Mandeb.

"IRANSKI ČIN TERORIZMA"! Izrael objavio da je otet britanski teretni brod kojim upravljaju Japanci i najavio velike posledice!

Foto: Youtube/AlArabiya العربية

Youtube/AlArabiya العربية

Izrael je u nedelju objavio da su jemenski huti zaplenili britanski teretni brod kojim upravlja japanska kompanija.

Ovaj incident Izraelci opisuju kao "iranski čin terorizma" koji predstavlja ozbiljnu pretnju za međunarodnu pomorsku bezbednost. Huti, pobunjenička grupa koja je bliska Teheranu, već duže vreme napadaju Izrael raketama dugog dometa i dronovima. Njihovi napadi su u znak solidarnosti sa palestinskim militantnim pokretom Hamas.


Čelnik huta je prošle nedelje najavio da će njihove snage nastaviti da napadaju Izrael, a kao potencijalne mete spominjao je izraelske brodove koji plove Crvenim morem i kanalom Bab al-Mandeb.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua potvrdila je da je otet neimenovani brod koji nije u vlasništvu niti pod upravom Izraela, kao i da na njemu nema izraelskih državljana.


Huti su u nedelju ponovo upozorili da će ciljati "sve brodove" povezane sa Izraelom. Jahja Sarea, njihov vojni zapovednik, na X mreži je naveo da je ovo odgovor na "izraelsko-američku agresiju" i da će to podrazumevati brodove pod izraelskom zastavom ili onima kojima upravljaju izraelske kompanija. Sarea je pozvao države da ne dozvole svojim državljanima da rade na ovim brodovima i da prekinu saradnju sa njima.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading