SAN FRANCISKO NA NOGAMA, STIGAO LIDER KINE: Si Đinping došao je u Ameriku sa samo JEDNIM CILJEM

Autor:

Svet

15.11.2023

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Si dolazi na samit dok se bori za to da oživi posrnulu kinesku ekonomiju koja se još nije u potpunosti oporavila nakon što su njegove stroge kontrole pandemije ublažene

SAN FRANCISKO NA NOGAMA, STIGAO LIDER KINE: Si Đinping došao je u Ameriku sa samo JEDNIM CILJEM

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Lider Kine Si Đinping doputovao je u San Francisko na dugo očekivani samit s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom na kojem pokušati da ojača problematičnu ekonomiju svoje zemlje i povuče napore SAD da je suzbiju.

Ovo je prvo putovanje kineskog predsednika u SAD nakon šest godina, a ono uključuje njegovo prisustvo na međunarodnom forumu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

Kako bi organizovale ovaj sastanak, vlade dve države morale su da reše niz spornih pitanja - od pojavljivanja navodno lažnog kineskog balona za nadzor do ciljanja Pekinga na međunarodne kompanije i restrikcija oko visoke tehnologije.

Očekivanja za velike pomake na sastanku su mala.

Si dolazi na samit dok se bori za to da oživi posrnulu kinesku ekonomiju koja se još nije u potpunosti oporavila nakon što su njegove stroge kontrole pandemije ublažene.

Putovanje u Kaliforniju će takođe biti prilika za Sija da predstavi američkim preduzetnicima ideju da Kina ostaje mesto mogućnosti i da je posvećena reformama u korist biznisa koje su dovele do njegovog uspona poslednjih decenija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dejan2019

15.11.2023 10:01

Značajni pomak u odnosima, uvek bi bio na račun Rusije. No, ubrzano propadanje pozicije Rusije, na međunarodnoj sceni, čini i da se stabilizacija odnosa, između Kine i US, nema čime "platiti". Zato i Rusija, može da odahne, makar ovog puta.