AMERIKANCI ŠOKIRALI IZRAEL! Otvorili karte za rat u Gazi, NETANJAHU će posle ove poruke MORATI DA REAGUJE!

Autor:

Svet

09.11.2023

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stejt Department je saopštio nešto što će razočarati svakog Izraelca

AMERIKANCI ŠOKIRALI IZRAEL! Otvorili karte za rat u Gazi, NETANJAHU će posle ove poruke MORATI DA REAGUJE!

Foto: Tanjug/AP

SAD veruju da palestinske vlasti treba da upravljaju Pojasom Gaze, rekla je danas visoka zvaničnica Stejt departmenta Barbara Lif.

- Palestinske vlasti, kao što svi znamo, jedina su palestinska vlada koja je predviđena sporazumom iz Osla. Kakvi god bili njeni nedostaci, to je vlada za Palestince na Zapadnoj obali. Verujemo da na kraju, palestinska volja i težnje moraju biti središnji deo postkonfliktne uprave i bezbednosti u Pojasu Gaze - rekla je danas Lif.

Ona je, pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma, dodala da Stejt department "trenutno razmatra sva ova pitanja" i želi da započne te rasprave što pre, navodi Si-En-En.

SAD pozivaju Izrael da izbegne okupaciju Gaze ako i kada Hamas više ne bude upravljao tom teritorijom, ali izraelski premijer Benjamin Netanjahu izazvao je zabrinutost među američkim zvaničnicima kada je ranije ove nedelje rekao da ce Izrael biti odgovoran za bezbednost u Pojasu Gaze "na neodređeno vreme".

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas da mir mora uključiti održivi mehanizam za rekonstrukciju Pojasa Gazi i put koji vodi do toga da Izraelci i Palestinci žive jedni pored drugih u sopstvenom prostoru sa "jednakim merama bezbednosti, slobode, mogucnosti i dostojanstva".

On je pružio uveravanja američkim bliskoistočnim partnerima da SAD veruju da ključni elementi mirovnog sporazuma "ne bi trebalo da obuhvataju nasilno raseljavanje Palestinaca iz Gaze - ni sada, ni posle rata".

Hamas, koji smatra Izrael nelegitimnom državom i okupatorskom silom u Gazi, odneo je ubedljivu pobedu na poslednjim palestinskim parlamentarnim izborima održanim u Pojasu Gaze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading