VELIKA PROMENA UEFA TAKMIČENJA UTICAĆE NA ZVEZDU I PARTIZAN: Sve im do detalja objašnjeno i to u Beogradu

Autor:

Sport

15.05.2024

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik generalnog sekretara UEFA Đorđo Marketi u Srbiji prezentovao prednosti novih formata nadmetanja u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija.

VELIKA PROMENA UEFA TAKMIČENJA UTICAĆE NA ZVEZDU I PARTIZAN: Sve im do detalja objašnjeno i to u Beogradu

Foto: TV Arena sport

UEFA takmičenja

UEFA planira promenu u svojim klupskim takmičenjima, a Srbi su među prvi saznali za to. Evropska kuća fudbala ukazala je veliko poverenje i čast Fudbalskom savezu Srbije time što je za mesto prezentacije, bar kada je region u pitanju, nadolazećih promena izabrala Beograd. Naime, kao što je Republika ekskluzivno najavila, zamenik generalnog sekretara UEFA Đorđo Marketi i šef sektora za klupska takmičenja i kalendare Tobijas Hedštuk održali su u Beogradu prezentaciju novog sistema klupskih takmičenja.

Na tom skupu obratili su se klubovima Superlige Srbije, kao i ekipama liga Mađarske, Rumunije, Bugarske i Crne Gore. Ukratko, veći broj klubova, više utakmica, neizvesnost od prvog do poslednjeg kola ligaške faze i kao logična posledica, mnogo više novca u kasama klubova, osnovni su motivi promene formata u sva tri UEFA takmičenja od sezone 2024/25.

Republika

Foto: fss.rs

Đorđo Marketi

- Osećam se zaista lepo u Beogradu. Hvala Fudbalskom savezu Srbije i Zajednici klubova na dočeku i dobrodošlici. Uvek je lepo biti u Srbiji, državi koja ima veoma važnu ulogu u evropskom fudbalu. Sastanci poput ovog u Beogradu mnogo su važni za sve nas koji se nalazimo u sedištu evropske kuće fudbala. Nismo često u prilici da razmenjujemo mišljenja na ovaj način. Iskoristili smo promenu formata u evropskim takmičenjima da putujemo po Evropi, razgovaramo licem u lice sa predstavnicima klubova, objasnimo razloge naših odluka. Mnogo je tu novih detalja koje oni treba da znaju, ali je još važnije da odgovrimo na sva njihova pitanja i da na licu mesta razjasnimo eventualne nedoumice - počeo je priču Marketi.

On je odgovorio na pitanje kako će publika, koja je navikla na fazu po grupama, reagovati na novi sistem sa 36 klubova i jedinstvenom tabelom u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija.

- Mislimo da će novi format znatno povećati interesovanje javnosti za sva tri UEFA takmičenja. Pruža se šansa većem broju klubova da uzmu učešće u borbi za bodove. Umesto tri različita rivala kao do sada, imaće priliku da odmere snage sa osam protivnika, četiri meča igraće kod kuće, četiri na strani. Sve to garantuje veću neizvesnost do samog kraja. Svaki klub će imati cilj koji može da ostvari i svaka utakmica će biti podjednako važna od prvog do poslednjeg kola - dodao je čelnik UEFA

Još jedna važna novina glasi: ko ispadne iz jednog takmičenja, završio je sa Evropom.

- Baš tako. Izmena koja nam daje garanciju da će Ligu Evrope ili Ligu konferencija osvojiti klub koji je i počeo sezonu u tom takmičenju. A ne eventualno klub koji je ispao iz Lige šampiona. Ovo pravilo je često bilo predmet diskusije u prethodnom periodu. Mnogi su, pozivajući se uglavnom na sportske motive, zamerali zašto se klubu iz Lige šampiona daje prilika da se spusti nivo niže i da se bori za trofej. Sada smo i taj problem rešili. Kao i do sada, najlepše kreće od osmine finala. Emocije tada dostižu vrhunac. Ligaška faza jeste lepa, važna i podjednako zanimljiva. Ali kada krenu utakmice na ispadanje, sve je još spektakularnije - kazao je Marketi.

Foto: fss.rs

Objasnio prednosti novog sistema takmičenja: Čelnik UEFA

On se dotakao onog najvažnijeg, šta to znači za srpske klubove.

- Sigurno da će sve biti spektakularnije. Sve simulacije koje smo uradili uz pomoć kompjutera, dale su željene rezultate. Proverili smo svaki segment novog formata i nemamo dilemu da će efekat biti pozitivan. Naravno da će i navijačima Crvene zvezde i Partizana biti draže da gledaju više različitih ekipa u Beogradu, a tako je i sa svima drugima u Evropi.

Glavni cilj promene formata je takmičenje u kome su svi u igri do poslednjeg kola i što manji broj utakmica bez rezultatskog značaja.

- Upravo je to suština. Želimo neizvesnost od prvog do poslednjeg kola ligaške faze takmičenja. Sve utakmice poslednjeg kola igraće se u istom terminu. Ne kao do sada, razvučene u dva dana. Dakle, sve u istom danu i u isto vreme, jer je pretpostavka da će uoči poslednjeg kola mnogo toga biti nejasno po pitanju plasmana u nokaut-fazu - jasan je Marketi.

Veći broj klubova, više utakmica, samim tim i mnogo više novca u kasama klubova. Ukupan budžet od 4,5 milijardi evra je cifra od koje se vrti u glavi.

- Reč je o novcu koji će biti distribuiran klubovima, ali što je još važnije, profitiraće i klubovi koji ne učestvuju u evropskim takmičenjima. Sredstva solidarnosti povećavaju se sa 4 na 7 odsto, dakle sa dosadašnjih 170 miliona, na 308 miliona evra. To je suma koja će biti podeljena svim ligama i klubovima koji nemaju privilegiju da budu učesnici UEFA takmičenja. Podatak koji svakako predstavlja esencijalni elemenat raspodele prihoda u narednom periodu - zaključio je čelnik UEFA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading