REPUBLIKA U DUBAIJU, RAJU ZA SUPERBOGATAŠE: Sve pršti od novca i luksuza, ali ovo je GRAD BEZ DUŠE (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

06.11.2023

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naš boravak na Bliskom istoku se neočekivano produžio za jedan dan, pošto smo zbog poremećenog reda letenja iz Tel Aviva u Beograd morali da se vratimo preko Dubaija, tako da nam se neočekivano ukazala prilika da prvi put vidimo grad o kome svetom već uveliko kruže legende.

REPUBLIKA U DUBAIJU, RAJU ZA SUPERBOGATAŠE: Sve pršti od novca i luksuza, ali ovo je GRAD BEZ DUŠE (FOTO, VIDEO)

Foto: Republika.rs

Nismo ovde proveli mnogo vremena, negde oko 15 sati, a posle šetnje centrom grada i večeri provedenih tamo, opšti zaključak naše grupe bio je da ne bismo ponovo došli, osim ako u džepu nemamo mnogo, baš mnogo novca.  Dubai je ogroman grad koji svetli daleko, ali u suštini jedan veliki tržni centar, grad bez duše, napravljen za uživanje malog kruga najbogatijih. 

Republika

Foto: Republika.rs

 

 

Kada se avionom spuštate prema gradu,sa visine od nekoliko stotina metara se ukaže zastrašujuća i beživotna tamno crvena pustinja, u kojoj je Dubai izgrađen. Meni se, dok smo sletali, Dubai u daljini učinio kao prestonica Orka iz serijala Gospodar prstenova dok mi se najviša zgrada na svetu Burdž Halifa, koja je štrčala u vis u večernjoj izmaglici i nadvisivala stotine drugih nebodera, činila kao toranj na kome treba da zasvetli Sauronovo oko. Naravno, to je bio samo moj lični utisak, a kada se spustite i zakoračite na ogromni blještavi aerodrom, Dubai izgleda mnogo privlačnije.

Republika

Foto: Republika.rs

 

 

Kada smo se smestili u hotel, otišli smo da vidimo centar, i moram priznati da izgleda spektakularno, sa nizovima oblakodera oivičenih neonskim svetlima, ogromnim reklamim natpisima, velikiim LCD ekranima na ulici. Arhitekte celog sveta ovde su se utrkivale ko će da sagradi viši, neobičniji neboder, a trg na kome se nalazi Burdž Halifa vas prosto zaseni, oči se ispune milionima svetala a najviša zgrada na svetu vas zapanji svojim izgledom i visinom.

Republika

Foto: Republika.rs

 

 

Na trgu ispred Burdža i Dubai mola tiskaju se hiljade ljudi, svih vera, rasa, i uzrasta, a kada smo izašli iz šetnje mamutskim tržnim centrom, najmanje duplo većim od svih beogradskih šoping molova zajedno, imali smo sreće da naletimo na spektakularni vodeni šou uz muziku Lu Rida.

Republika

Foto: Republika.rs

 

 

Prvi utisak koji je na nas ostavio Dubai je zaista bio sjajan, ali, ako niste superbogataš,  dovoljno da ovde provedete dva- tri sata, da shvatite gde ste u stvari došli. Dubai je grad napravljen u slavu novca, i kao što su nekad komunisti u SSSR-u Moskvu okitili džinovskim građevinama, koje su čoveka činili malim u odnosu na moć komunizma, tako se i u Dubaiju običan čovek vrlo brzo počne osećati malim i beznačajnim, pred prikazom moći novca i globalnog kapitalizma. Ekscentrični neboderi koji se sijaju u hiljadu boja, i najviša zgrada na svetu vam odmah daju do znanja - ovde je novac sve, pojedinac je ništa, samo mali šraf u velikom mehanizmu za obrtanje milijardi. 

Republika

Foto: Republika.rs

 

 

Taj utisak pojačava i ogroman broj vozila, na u licama neprestano prolaze reke novih i skupih automobila, saobraćajna gužva je ogromna i ona ne prestaje ni tokom cele noći, a prolaznike na trotoaru gotovo i da ne možete sresti.

Moj utisak je da je u Dubaiju, osim najbogatijima, dobro samo malobrojnom domaćem stanovništvu, koje jedino ima puna građanska prava. Muškarci hodaju ponosno i dostojanstveno u svojim belim odorama i maramama na glavi, vidi se da su svesni da je ovo njihov grad, i da su svi ostali koji u njemu žive njihove sluge, koji se razlikuju samo po tome koliko novca dobijaju za svoj doprios njihovom uživanju.

Celokupna pojava daje do znanja da su odrasli i žive u luksuzu, deluju vrlo otmeno i gospodski. Za razliku od njih, žene su im razmetljive i vrlo ohole, na sve ostale siromašnije od njih gledaju sa visine i sa prezirom. U Dubaiju se verovatno dobro osećaju i belosvetski tajkuni, bogataši svih boja, grad je izgrađen i za njihova uživanja, kao i najbolje plaćeni stručnjaci, ali njihovo blagostanje stoji na leđima stotina hiljada radnika iz Indije, Azije, Afrike, pa i siromašnijih država Evrope, koji ovde naporno rade od jutra do sutra.

Republika

Foto: Republika.rs

 

 

To sam najjasnije video dok sam šetao oko Dubai mola. Oko 1 noću sam naleteo na veliku autobusku stanicu, na kojoj su hiljade radnika hvatale minibuseve za povratak u mesta svog boravka. Na mnogim licima video se veliki umor i iscrpljenost, pomalo i očaj što će im i sutrašnji dan izledati isto kao današnji. Govorim o zaposlenima u šoping molu, koji rade relativno pristoje poslove u buticima, restoranima ili rade na čistoći i održavanju. Kako je onim nesrećnicima koji ovde rade one još teže i prljavije poslove, mogu samo da zamislim. Istovremeno dok radnici odlaze, u centar grada pristižu prostitutke, koje tada izgleda počinju svoju smenu, i prilično me začudilo što se u gradu, čiji su zakoni zasnovani na šerijatskom pravu, one pokazuju sasvim otvoreno.

Republika

Foto: Republika.rs

 

 

Obzirom na mnogo jeftine radne snage, Dubai može biti iznenađujuće jeftin Taksi uopšte nije skup, u slučaju da vas vozač ne vara i uključi taksimetar, za 15 kilometara platićete malo više od 10 evra, a vozila su nova i luksuzna. U jednoj maloj samoposluzi blizu našeg hotela, koji se nalazi pored aerodroma, cene su kao i u Beogradu. Nije skupa bila ni večera u jednom istočnjačkom ekspres restoranu takođe blizu hotela, niti večera u jednom od mnogobrojnih restorana brze hrane u Dubai molu. Rekao bih da vladajuća klasa dubaia ipak shvata da i siromašni moraju da jedu da bi sutra mogli da rade.

Republika

Foto: Republika.rs

 

 

Na kraju, napominjem da je ovo moj lični utisak posle oko 15 sati provednih u ovom gradu. Dubai je ogroman, na prvi pogled vas opčini i zavede, i ne može da se porekne da, ako imate novca, nudi beskrajne mogućnosti za provod i uživanje. Ali ako ste običan čuvek kao ja, vrlo brzo shvatite - ovaj grad nema dušu, sterilan je, bezosećajan i ravnodušan. Vrlo brzo vam postane odbojan. Ako niste došli ovde da bi zaradili neki novac, želite da ga što pre napustite.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading