LASERIMA PROTIV PALESTINACA: Izrael ima oružje kao iz „Ratova zvezda“, pogledajte kako izgleda! NIJEDNA RAKETA VIŠE NEĆE PROĆI

Autor:

Svet

22.10.2023

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poređenju s tradicionalnim presretačima projektila, Iron Beam ima znatno niže troškove po hicu, neograničen kapacitet gađanja, smanjene operativne troškove i eliminiše rizik od pada krhotina presretnutog projektila na zaštićena područja

LASERIMA PROTIV PALESTINACA: Izrael ima oružje kao iz „Ratova zvezda“, pogledajte kako izgleda! NIJEDNA RAKETA VIŠE NEĆE PROĆI

Foto: youtube/printscreen/Sandboxx

Kompanija za napredne odbrambene sisteme Rafael razvila je protivvazdušni odbrambeni sistem Iron Beam (“Gvozdeni zrak”) koju čini sistem laserskog oružja dizajniran za odbranu zemlje od nadolazećih projektila.

Nova tehnologija umnogome podseća na ono koje smo do sada mogli samo da vidimo u naučno-fantastičnim filmovima poput “Ratova zvezda” i “Zvezdanih staza”.

Ruku na srce, ovo moderno oružje predstavljeno je još 2014. godine na Singapore Airshow događaju ali nijednom nije moralo da bude primenjeno u praksi. Sve do sada.

Izraelci uveliko tvrde da će narednih nedelja prvi put u istoriji pokrenuti Iron Beam sistem odbrane koji bi trebalo da postane šesti element izraelskog integrisanog sistema protivraketne odbrane, nakon sistema Arrow 2, Arrow 3, Davidove praćke i Gvozdene kupole, prenosi Bussiness today.

Iron Beam koristi laser za uklanjanje pretnji u vazduhu i predstavlja ekonomično i delotvorno rešenje, za razliku od raketa Gvozdene kupole koje su vrlo skupe.

Njegova velika prednost je što može da se koristi kao samostalni odbrambeni mehanizam ili se može integrisati u širi sistem protivvazdušne odbrane.

U poređenju s tradicionalnim presretačima projektila, Iron Beam ima znatno niže troškove po hicu, neograničen kapacitet gađanja, smanjene operativne troškove i eliminiše rizik od pada krhotina presretnutog projektila na zaštićena područja.

Republika

Foto: youtube/printscreen/Sandboxx

 

Prilikom najvećih testiranja 2020. godine Iron Beam se pokazao sjajno a imao je delotvorni domet do sedam kilometara!

- Sposoban je da brzo neutrališe projektile, bespilotne letelice i minobacačke granate unutar nekoliko sekundi nakon napada na cilj. Postoje planovi za povećanje nivoa energije jer ima potencijal da dosegne 100 kW ili više - poručili su ovih dana Izraelci govoreći o Iron Beamu.

Ako ovo laserko oružje počne da se koristi aktivno u borbi, to će biti ključni potez Izraela u cilju ojačavanja svoje protivvazdušne odbrane usred sukoba s Hamasom koji je u toku.

Prvobitno, ova nova tehnologija nije bila planirana za implementaciju još nekoliko godina.

Rafael razvija ukupno dva visokoenergetska laserska sistema: Iron Beam i Lite Beam. Lite Beam je presretač od 7,5 kW dizajniran za borbu protiv mini bespilotnih letelica (C-mUAV) i ciljeva na zemlji kao što su improvizovane eksplozivne naprave (IED) i neeksplodirana ubojita sredstva (UXO).

Može da neutrališe ciljeve s udaljenosti od nekoliko stotina metara do 2.000 metara. Prvi prototip Lite Beama već je dostupan.

Iron Beam je pak, laserski oružani sistem visoke energije (HELWS) od 100kW. Dizajniran je za presretanje širokog spektra pretnji kao što su rakete, artiljerija i minobacači s udaljenosti od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dejan

22.10.2023 17:11

Sve to je samo propaganda, sve te kupole, pracke i ostala skalamerija, propustila na stotine raketa i to rucno pravljenih.