SVE OČI UPRTE U PEKING: Svetski lideri se okupljaju, stigao i Putin! Incijativa "Pojas i put" menja svet iz korena, više ništa neće biti isto!

Autor:

Svet

17.10.2023

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u Peking na samit “Pojas i put”, što je njegovo prvo veliko putovanje u inostranstvo od izbijanja sukoba sa Ukrajinom.

SVE OČI UPRTE U PEKING:  Svetski lideri se okupljaju, stigao i Putin! Incijativa "Pojas i put" menja svet iz korena, više ništa neće biti isto!

Foto: Tanjug/Parker Song/Pool Photo via AP

Ovaj samit, koji je organizovao predsednik Kine Si Đinping, okuplja brojne svetske lidere, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Republika

Foto: Tanjug/Parker Song/Pool Photo via AP

 

 

Inicijativa “Pojas i put” je razvojna strategija koju je predložio kineski predsednik Si Đinping. Fokusira se na povezivanje i saradnju između Narodne Republike Kine i ostatka Evroazije. Tokom proteklih 10 godina, ova inicijativa rezultirala je sa više od 3.000 projekata saradnje, što je dovelo do ulaganja više od bilion dolara. Do kraja juna 2023. godine, Kina je potpisala više od 200 dokumenata o saradnji u okviru ove inicijative sa više od 150 zemalja i više od 30 međunarodnih organizacija.

Na samitu “Pojas i put” u Pekingu učestvuju brojni svetski lideri: ruski predsednik Vladimir Putin,  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mađarski premijer Viktor Orban, egipatski premijer Mostafa Madbuli, premijer Etiopije Abi Ahmed, predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge, predsednik Laosa Tonglun Sisulit

Republika

Foto: Tanjug/Parker Song/Pool Photo via AP

 

 

Ovaj samit je prilika za lidere da razgovaraju o svim aspektima bilateralnih odnosa. Predsednik Kine Si Đinping je domaćin ovog samita. Samit se održava u senci rata Izraela i Gaze.

Inicijativa “Pojas i put” je globalna infrastrukturna i razvojna strategija koju je predložio kineski predsednik Si Đinping. Cilj ove inicijative je povezivanje Azije, Afrike i Evrope kroz mrežu kopnenih i pomorskih trgovinskih ruta.

Ova inicijativa ima za cilj da se izbori sa problemima kao što su prekomerna proizvodnja i sve veći troškovi rada u okviru rapidno narastajuće ekonomije. Tokom deset godina, Pojas i put je proširio naglasak sa infrastrukture na digitalnu tehnologiju, bezbednost i održivi razvoj2.

Kina je uložila u više od 3.000 projekata u sklopu Inicijative, prema zvaničnim podacima. Očekuje se da će puna implementacija inicijative “Pojas i put” povećati trgovinu među zemljama koje učestvuju u izgradnji za 4,1 odsto do 2030. godine.

Otkako je preuzeo vlast 2012. godine, predsednik Si Đinping promovisao je Pojas i put da bi proširio tržište za kinesku robu i pojačao globalni uticaj zemlje.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading