HAMAS 2022. POČEO PRIPREME ZA NAPAD NA IZRAEL: Blinken u Tel Avivu poručio: "Dok Amerika postoji, nećete se braniti sami" (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

12.10.2023

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ssukobi između Izraela i Hamasa ušli su u šesti dan. Više od 2.400 mrtvih i 8.300 ranjenih je sa obe strane. Na portalu Republika.rs možete pratiti razvoj situacije u vezi sa ratom u Izraelu.

HAMAS 2022. POČEO PRIPREME ZA NAPAD NA IZRAEL: Blinken u Tel Avivu poručio: "Dok Amerika postoji, nećete se braniti sami" (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

07.02 SZO: Zdravstveni sistem u Pojasu Gaze "na prelomnoj tački"

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila danas da je zdravstveni sistem u Pojasu Gaze "na prelomnoj tački" usled konstantnih vazdušnih udara Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

- Ističe vreme da se spreči humanitarna katastrofa ako gorivo i zalihe humanitarne pomoći ne mogu biti hitno isporučene u Pojas Gaze usled potpune blokade - navodi se se u saopštenju SZO, prenosi "Tajms of Izrael".

Dodaje se da bolnice imaju struju samo nekoliko sati dnevno, te da su prinuđene da se oslanjanju na generatore za održavanje najvažnijh funkcija.

- Čak će i ove funkcije morati da se obustave za nekoliko dana kada zalihe goriva budu istekle - upozoravaju iz SZO.

06:25 Fon der Lajen i Metsola danas u poseti Izraelu

Presdednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednica Evropskog parlametna Roberta Mecola posetiće danas Izrael, sedmog dana od početka napada palestinske militantne grupe Hamas i uzvratnih napada Izraela na Pojas Gaze.

Njih dve će ''izraziti solidarnost sa žrtvama terorističkih napada Hamasa i sastati se sa izraelskim rukovodstvom'', navodi se u saopštenju EK.

Ranije je najavljeno da će američki ministar odbrane Lojd Ostin takođe posetiti Izrael i sastati se sa premijerom te zemlje Benjaminom Netanijahuom.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok takođe je najavila da će danas posetiti Izrael.

22:44 Makron: Ubijeno 13 francuskih državljana u napadu Hamasa na Izrael

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da je izjavio je danas da je 13 francuskih državljana ubijeno u napadu palestinskih islamista iz Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Makron je obećao da će učiniti sve da vrati kući 17 francuskih državljana čija je sudbina još neizvesna, preneo je Rojters.

U obraćanju koje je prenosila državna televizija, Makron je istakao da je Hamas "teroristička organizacija koja želi smrt izraelskog naroda".

Ocenio je i da su jedini način za rešavanje krize bezbednosne garancije za Izrael i stvaranje palestinske države.

22:24 Broj poginulih Palestinaca premašio 1.500, ranjeno više od 7.000

Broj Palestnaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali poginulih od početka sukoba Hamasa i Izraela porastao je danas na 1.569, dok je 7.212 osoba povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske samouprave.

U saopštenju se precizira da je u Pojasu Gaze poginulo 1.527 ljudi, a na Zapadnoj obali 32, prenosi palestinska agencija VAFA.

Na Zapadnoj obali ranjeno je više od 600 ljudi, od kojih je 190 hospitalizovano.
Ministarstvo navodi da je među žrtvama, posebno u Pojasu Gaze, najviše dece i medicinskih radnika.

21:45 Hamas počeo pripreme za napad na Izrael 2022.

Hamas je počeo pripreme za napad na Izrael 2022. godine, izjavio je portparol vojnog krila te palestinske grupe kaže Abu Obeida. Prema njegovim rečima, Hamas je uspeo da tajno regrutuje 4.500 boraca koji su vodili operaciju, prenosi Harec.

Tvrdi da je kopneni upad u Izrael, pored lansiranja hiljada raketa i onesposobljavanja vojnih kamera, uključivao sajber ratovanje.

21:06 Kneset izglasao vladu nacionalnog jedinstva

Izraelski Kneset izglasao je danas ratnu vladu čije su formiranje dogovorili premijer Benjamin Netanjahu i lider opozicionog Nacionalnog jedinstva Beni Ganc.

Za vladu nacionalnog jedinstva glasalo je 66 poslanika, dok niko nije bio protiv, javlja Džeruzalem post. U vladu je ušlo petoro novih ministara iz redova opozicije.

20:42 London šalje dva broda i osmatračke avione

Velika Britanija će rasporediti patrolne i osmatračke avione i dva broda Kraljevske mornarice u istočnom Mediteranu kako bi podržala Izrael, rečeno je danas iz britanske vlade.

15:43 Pariz:Nema direktnih dokaza koji bi Iran povezivali sa napadima Hamasa na Izrael

Francuska nema formalne tragove direktnog mešanja Irana u napade Hamasa na Izrael, saopštilo je danas francusko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je Pariz preneo poruke regionalnim akterima u kojima ih upozorava da ne zloupotrebe krizu. Francuska ima najveću jevrejsku zajednicu u Evropi i na hiljade dvojnih državljana živi u Izraelu, preneo je Rojters.

Portparolka Ministarstva An-Kler Ležandr rekla je da je 12 francuskih državljana ubijeno u napadima 7. oktobra i da još 17 ne može biti locirano, dok su neki verovatno zadržani u Gazi, uključujući i decu.

 

"U ovom trenutku... nema formalnog traga direktne uloge Irana", rekla je Ležandr i dodala da, međutim, postoji jasna povezanost između Teherana i Hamasa.

 

Prema njenim rečima, njihova poruka je jasna.

"Insistiramo da niko neprijateljski nastrojen prema Izraelu ne pokušava da zloupotrebi napade", kazala je Ležandr.

15:27 Saraf: EU je izgubila kredibilitet u arapskom svetu

Bivši libanski ministar odbrane Jakub Saraf izjavio je danas da je Evropska unija izgubila kredibilitet u arapskom svetu jer je jednostavno uskladila svoju spoljnu politiku sa Vašingtonom. Prema njegovim rečima, EU sada treba da zauzme jasan stav protiv "sistematskog uništavanja Gaze" i da bude "proaktivni partner" u promovisanju humanitarne pomoći palestinskoj enklavi kako bi povratila poverenje.

"EU mora da obezbedi da bilo kakva poslata pomoć bude isključivo humanitarna i da ide pravo u Gazu, bez posrednika. Odlučio bih se za direktnu distribuciju iz EU građanima Gaze. Ako se to dogodi, EU će povratiti izvesno poverenje za buduće razgovore o razmeni zatvorenika i budućim sporazumima", rekao je on za Euraktiv.

On je rekao da se Iran neće mešati u sukob Izraela i Hamasa ukoliko ne bude direktno napadnut, ali nije isključio nestabilnost u širem regionu.

 

15:43 Pariz:Nema direktnih dokaza koji bi Iran povezivali sa napadima Hamasa na Izrael

Francuska nema formalne tragove direktnog mešanja Irana u napade Hamasa na Izrael, saopštilo je danas francusko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je Pariz preneo poruke regionalnim akterima u kojima ih upozorava da ne zloupotrebe krizu. Francuska ima najveću jevrejsku zajednicu u Evropi i na hiljade dvojnih državljana živi u Izraelu, preneo je Rojters.

Portparolka Ministarstva An-Kler Ležandr rekla je da je 12 francuskih državljana ubijeno u napadima 7. oktobra i da još 17 ne može biti locirano, dok su neki verovatno zadržani u Gazi, uključujući i decu.

"U ovom trenutku... nema formalnog traga direktne uloge Irana", rekla je Ležandr i dodala da, međutim, postoji jasna povezanost između Teherana i Hamasa. Prema njenim rečima, njihova poruka je jasna.

"Insistiramo da niko neprijateljski nastrojen prema Izraelu ne pokušava da zloupotrebi napade", kazala je Ležandr.

15:36 Indija: Napad Hamasa na Izrael bio terorizam, Palestini treba dati nezavisnost

Indija smatra da napad militanata Hamasa na Izrael predstavlja "teroristički napad", izjavio je danas portparol indijskog Ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči. On je, istovremeno, ponovio stav Indije da podržava nezavisnost Palestine, što je prvi put da je Nju Delhi izrekao taj stav nakon napada Hamasa na Izrael u subotu, preneo je Rojters.

Bagči je na pres konferenciji rekao da se Indija uvek zalagala za obnavljanje direktnih pregovora radi uspostavljanja, kako je naveo, suverene i nezavisne države Palestina unutar bezbednih i priznatih granica, u miru sa Izraelom.

 

Indija je uspostavila diplomatske veze sa Izraelom tek 1992. godine, a dve zemlje su se od tada približile tome da postanu strateški partneri i Nju Delhi je mnogo manje glasno izražavao svoju podršku nezavisnoj palestinskoj državi, ističe britanska agencija.

 

15:31 Brisel: Ministri NATO videli šokantan snimak napada Hamasa na izraelske civile

Ministri odbrane u sedištu NATO, u Briselu bili su zapanjeni kada im je njihov izraelski kolega Joav Galan danas pokazao "šokantan i užasan" video snimak napada Hamasa na izraelske civile, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane diplomate.

Galan, koji je onlajn prisustvovao jednosatnoj sednici NATO, obavestio je ministre o napadu i pokazao im šta je list "Tajms of Izrael", koji je prvi o tome pisao, nazvao necenzurisanim video snimkom Hamasovih zverstava.

"Bilo je užasno. Svi smo videli šta se stvarno dogodilo“, rekao je jedan zapadni diplomata. Drugi izvor je govorio o šokantnim snimcima i istakao da su saveznici NATO ujedinjeni u svojoj podršci Izraelu.

 

Video je imao grafičke elemente sa delovima koji su bili zamućeni radi zaštite dostojanstva žrtava, rekao je treći zvaničnik u sali. Ministri, uključujući i nemačkog Borisa Pistorijusa, javno su rekli da će pomoći Izraelu, odobrivši izraelski zahtev da upotrebi dve borbene bespilotne letelice Heron TP za svoj kontranapad na Pojas Gaze koji je pod upravom Hamasa.

 

U saopštenju posle sednice sa Galanom, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da Izrael nije sam.


15:29 Broj ubijenih Palestinaca premašio 1.400

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 1.400, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja iz Gaze. Kako se precizira u saopštenju, u izraelskim napadima, koji su započeli u subotu nakon napada Hamasa na Izrael, do sada je ubijeno 1.417 Palestinaca.

U napadima je ranjeno 6.238 osoba, prenosi Gardijan. Izrael je potpuno blokirao Pojas Gaze i poručio da se opsada Gaze neće završiti dok ne budu oslobođeni izraelski taoci. Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je danas da blokirani Pojas Gaze ima goriva za još samo nekoliko sati. Izraelska vojska je ranije saopštila da Hamas drži najmanje 97 talaca, dok militantna grupa tvrdi da drži 130 ljudi.

15:00 Papo o sukobu Hamasa i Izraela: Stanje kao posle atomske bombe

Eliezer Papo, profesor na Ben-Gurion univerzitetu u Negevu, na jugu Izraela, komentarisao je sukob Hamasa i Izrala, ocenivši da je to "eskalacija nad eskalacijama" i da podseća na Holokaust. U izjavi za RTRS, Papo kaže da je ogroman pritisak na izraelsku vladu da se ova objava rata i pogrom iskoriste za rešenje pitanja Hamasa jednom zauvek, što, kaže, povlači patnju civilnog stanovništva.

 

"Navikli smo na bombardovanje iz Gaze, da Izrael uzvrati, ali ovakav sukob, od subote do danas, podseća na Holokaust", istakao je Papo.

 

Stanje opisuje kao posle pada atomske bombe.

"Prvih 48 časova niste nigde mogli da vidite 'živog roba'. Ovako je izgledao jedan dan u Holokaustu. Cela ideja ove države je nikada ponovo. Ova država je podignuta upravo da se spreči da Јevreji ponovo budu vođeni kao "ovce na klanje", rekao je profesor Papo.

 


14:57 Amir-Abdolahijan optužio Izrael da želi genocid sprovodeći opsadu Gaze

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan optužio je Izrael da želi genocid sprovodeći opsadu Gaze, javlja iranska državna televizija.

"Danas je nastavak ratnih zločina od strane (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua i cionista protiv civila u Gazi, opsada, isključenje vode i struje i uskraćivanje ulaska lekova i hrane, stvorilo je uslove da cionisti žele genocid nad svim ljudima u Gazi", rekao je Amir-Abdolahijan pre današnje posete glavnom gradu Iraka Bagdadu, preneo je Rojters.

On je istakao da rat kojem danas svedočimo u Pojasu Gaze nije samo rat cionista protiv Hamasa, već rat cionista protiv svih Palestinaca.

14:56 Izrael upozorava Palestince na severu Gaze da se evakuišu u skloništa

Palestinci koji žive u gradu Beit Lahiju na severu Pojasa Gaze potvrdili su danas da su izraelski avioni bacali letke sa upozorenjem i pozivom da se evakuišu iz svojih domova i da se upute u "poznata skloništa".

"Svako ko je u blizini terorista Hamasa dovešće svoj život u opasnost. Ako se pridržavate uputstava izraelskih odbrambenih snaga nećete biti izloženi opasnosti", navodi se u izraelskim lecima, prenosi AP.

Ovo područje je već bilo izloženo jakim vazdušnim udarima u trenutku kada su letci bačeni, ali skloništa u Pojasu Gaze nisu bezbedna od vazdušnih napada, upozorava Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) ističući da je 10 skloništa UNRWA uništeno od početka operacije. Palestinci koji žive u pogođenom pojasu tvrde da ih izraelska vojska obično nije upozoravala pre izvođenja napada na stambena područja, ili, kako kažu, čak i ako dobiju upozorenje, nemaju dovoljno vremena da se evakuišu pre početka izraelskih napada. U međuvremenu, izraelski vojni zvaničnici saopštili su da pokušavaju da pruže upozorenje pre početka vazdušnih udara.

14.09 Blinken ponovio podršku Amerike


Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je podršku Amerike, rekavši:

„Poruka koju nosim sa sobom je sledeća: možda ste sami dovoljno jaki da se branite, ali sve dok Amerika postoji, to nikada nećete morati“, dodao je Blinken.

 

14:03 Sirijski mediji: Izrael napao aerodrome u Damasku i Alepu

Izrael je danas izveo napade na aerodrome u sirijskoj prestonici Damasku i Alepu, gradu na severu Sirije, prenosi sirijska držvna televizija. Lokali medij "Šam FM" navodi da su aktivirane snage sirijske protivvazdušne odbrane kako bi odgovorile na napad, prenosi Rojters.

 

13:58 Izraelski zvaničnik: Nema potvrde tvrdnje da je Hamas odsecao glave bebama

Izraelska vlada ne može da potvrdi konkretnu tvrdnju da su napadači Hamasa sekli glave bebama tokom napada u subotu, izjavio je izraelski zvaničnik za CNN, što je u suprotnosti sa prethodnom saopštenjem kancelarije premijera.

"Bilo je slučajeva da su Hamasovi militanti odsecali glave i vršili druge zločine u stilu Islamske države. Međutim, ne možemo potvrditi da li su žrtve bili muškarci ili žene, vojnici ili civili, odrasli ili deca", rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

 

Eksplozivne tvrdnje da su deci odsecane glave u kibucu Kfar Aza pojavile su se u utorak u izraelskim medijima. Izraelska vojska (IDF) je kasnije, u izjavi za CNN, opisala tu scenu kao "masakr"

 

"Žene, deca, mališani i starci su brutalno iskasapljeni na način kako deluje Id", saopštio je IDF.

Tal Hajnrih, portparolka premijera Benjamina Netanijahua, izjavila je juče da su bebe i mala deca pronađena sa odsečenim glavama u Kfar Azi. Portparol IDF je kasnije tokom dana rekao da su teroristi odsecali glave.

"Znamo da je bilo mrtvih beba. Postoje dokazi da je bilo odsecanja glava. Ne znam kako da proverim brojeve, ni kako su ubijene", rekao je portparol IDF major Nir Dinar.

13:56 Blinken: Najmanje 25 Amerikanaca poginulo u napadu Hamasa u Izraelu

Najmanje 25 Amerikanaca ubijeno je u napadu militanata palestinskog islamističkog Hamasa u Izraelu, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken tokom posete Tel Avivu u znak solidarnosti.

U zajedničkoj izjavi sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, Blinken je rekao da Vašington blisko sarađuje sa Izraelom da bi se obezbedilo oslobađanje ljudi koje je Hamas uzeo kao taoce, preneo je Rojters. Blinken je istakao da Izrael ima pravo da se brani nakon napada Hamasa i da je važno kako se brani.

Izraelska vojska je ranije saopštila da Hamas drži najmanje 97 talaca, dok militantna grupa tvrdi da drži 130 ljudi. Pojedini mediji procenjuju da je najmanje 200 ljudi zarobljeno u Pojasu Gaze.


12:46 Šolc: Ponudili smo vojnu pomoć Izraelu, može da koristi naše dronove Heron TP

Nemački kancelar Olaf Šolc ponudio je danas Izraelu vojnu pomoć i obećao da će suzbiti podršku Hamasu u Nemačkoj nakon napada palestinske militantne grupe na Izrael.

"U ovom trenutku postoji samo jedno mesto za Nemačku - na strani Izraela. Naša istorija, naša odgovornost koja proizilazi iz Holokausta, tera nas da se zauzmemo za bezbednost Države Izrael", rekao je Šolc, prenosi Tajms of Izrael. On je poručio da će biti "nulte tolerancije za antisemitizam" u Nemačkoj.

Republika

Foto: Tanjug/AP Hassan Eslaiah

 

 

12:26 Broj ubijenih Palestinaca premašio 1.300

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 1.300, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja iz Gaze. Kako je navelo, u napadima je ubijeno 1.354 Palestinca, a ranjeno 6.049 osoba, preneo je Rojters. Izrael je potpuno blokirao Pojas Gaze i poručio da se opasada Gaze neće završiti dok ne budu oslobođeni izraelski taoci.

 

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je danas da blokirani Pojas Gaze ima goriva za još samo nekoliko sati. Izraelska vojska je ranije saopštila da Hamas drži najmanje 97 talaca, dok militantna grupa tvrdi da drži 130 ljudi.

 

 

11:41 Gaza ima goriva samo za još nekoliko sati

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je danas da blokirani Pojas Gaze ima goriva za još samo nekoliko sati.

"Još ima goriva, ali verovatno samo za nekoliko sati, za rad generatora, uključujući onih u bolnicama", rekao je regionalni direktor MKCK za Bliski istok Fabricio Karboni, prenosi Rojters. Kazao je da je MKCK u kontaktu sa palestinskom militantnom grupom Hamas i izraelskim vlastim u vezi sa taocima koje su pripadnici Hamasa oteli.

"Sada smo u kontaktu sa Hamasom i izraelskim zvaničnicima u okviru napora po ovom pitanju", rekao je Karboni i pozvao na momentalno puštanje talaca na slobodu.

"Kao neutralni posrednik, spremni smo da olakšamo komunikaciju između talaca i članova porodica i da omogućimo eventualno oslobađanje", poručio je Karboni.

 

11:28 Izraelska vlada potvrdila identitet 97 otetih osoba

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je da je vlada potvrdila identitet 97 osoba koje su uzete kao taoci u Gazi tokom napada Hamasa. Veruje se da je odvedeno više od 100 ljudi.


11:22 Ambasador Izraela u Rusiji: Ne pregovaramo sa Hamasom o puštanju talaca

Ambasador Izraela u Rusiji Aleksander Ben Zvi rekao je danas da njegova zemlja ne pregovara sa palestinskom militantnom grupom Hamas o puštanju talaca. "Pregovori nisu u toku, zato što prvo moramo da vidimo ko se tamo nalazi, u kakvom su stanju, da li su živi ili mrtvi. Ima mnogo žena i dece. Sve to moramo da znamo", rekao je ruski diplomata, dodavši da "Hamas voli da trguje telima", prenosi TASS.

Dodao je da traju pregovori sa Egiptom da se civilima omogući da napuste Pojas Gaze. "To je odluka koju Egipat mora da donese. U toku su pregovori o otvaranju punkta", rekao je Ben Zvi.

Izraelska vojska je ranije saopštila da Hamas drži najmanje 97 talaca, dok militantna grupa tvrdi da drži 130 ljudi. Pojedini mediji procenjuju da je najmanje 200 ljudi zarobljeno u Pojasu Gaze

 

11:15 Blinken stigao u Izrael

Najviši diplomata Vašingtona Entoni Blinken sastaće se danas sa izraelskim zvaničnicima. Očekuje se da će se Blinken u petak sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

"Ovde smo, ne idemo nigde", poručio je Blinken, prenosi Rojters. Po dolasku u Izrael, državni sekretar SAD se oglasio na društvenoj mreži Iks (Tviter), napisavši da je u Izraelu kako bi "jednu stvar razjasnio". "Sjedinjene Države stoje uz Izrael i njegov narod. Mi ćemo se uvek odlučno boriti protiv terorizma", naveo je Blinken.

11:13 Hamas raketirao grad Sderot, povređene četiri osobe

Četiri osobe su povređene u raketnom napadu palestinske militantne grupe na izraelski grad Sderot, koji se nalazi u blizu Gaze, saopštile su danas lokalne vlasti. Dve osobe su teško ranjene, rekli su iz izraelske Hitne pomoći, navodeći da jedan muškarac ima umereno teške povrede, a da je drugi zbrinut nakon što je pao dok je trčao u sklonište, prenosi Tajms of Izrael. Prethodno su se aktivirale sirene za uzbunu u brojnim zajednicama u blizini granice sa Pojasom Gaze. Sderot je udaljen jedan kilometar od granice sa Gazom.

 

10:28 Galan na sastanku NATO: Ovo nije 1943. godina, Izrael je jak i ujedinjen

Izraelski ministar odbrane Joav Galan izjavio je danas u Briselu da ovo nije 1943. godina, te da je Izrael jak i ujedinjen.

"Teško smo pogođeni. Ali ovo nije 1943, već 2023. godina. Mi smo isti Jevreji, ali imamo drugačiji sposobnosti. Država Izrael je jaka. Mi smo ujedinjeni i moćni", rekao je Galan na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a, prenosi Tajms of Izrael. Dodao je da je palestinska militantna grupa Hamas isto što i ISIS (Islamska država).

"Hamas je ISIS u Gazi, divlja organizacija koju finansira i podržava Iran", naveo je Galan. On je poručio da ISIS u Gazi neće postojati i da će Izraelske odbrambene snage (IDF) uništiti Hamas.

"Lovićemo ih sve do poslednjeg čoveka koji ima krv naše dece na svojim rukama", rekao je izraelski ministar odbrane.

09:42 Hamas: Ne plašimo se, spremni smo za raspoređivanje izraelskih trupa u Gazi

Član političkog biroa Hamasa Gazi Hamad, poručio je danas da je ta palestinska militantna grupa spremna za bilo kakvo potencijalno raspoređivanje izraelskih trupa unutar Gaze.

"Ne plašimo se. Mi smo jak narod. Odlučni smo da nastavimo. Imamo mnogo boraca i mnogo je ljudi koji žele da nas podrže", rekao je Hamad za Al Džaziru.

Kazao je da "čak i ljudi na granicama Jordana, Libana i svuda, žele da dođu ovde i bore se za nas".

"Od početka ove operacije poslali smo 1.200 boraca koji su uspeli da unište imidž Izraela, bezbednost Izraela, obaveštajne službe Izraela i sliku da je Izrael supersila", poručio je Hamad.

08:54 Izraelski ministar: Nema struje i vode za Gazu dok ne budu pušteni taoci

Izraelski ministar energetike Izrael Kac poručio je danas da Pojas Gaze neće biti snabdeven strujom i vodom sve dok ne budu vraćeni u Izrael oni koje je otela palestinska militantna grupa Hamas.

"Humanitarna pomoć Gazi? Nijedan električni prekidač neće biti uključan, nijedna pumpa za vodu neće biti otvorena i nijedan kamion sa gorivom neće ući dok se oni koji su oteti ne vrate kući", napisao je Kac na društvenoj mreži X (Tviter). On je dodao da će Izrael humanitarizmom odgovoriti na humanitarizam.

"I niko nam ne može propovedati moral", poručio je Kac. Procenjuje se da je Hamas oteo oko 150 ljudi, a njihova subina i dalje nije poznata.

 

08:32 IDF: U toku široko rasprostranjeni vazdušni napadi u Pojasu Gaze

 

 Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da izvode široko rasprostranjene vazdušne napade na mnoge lokacije Hamasa širom Pojasa Gaze. Dok se izraelski vazdušni napadi na Gazu nastavljaju, portpartol izraelske vojske Džonatan Konkrikus navodi da njihovi avioni gađaju podzemnu mrežu tunela koju su izgradili i koriste militanti Hamasa. "Ono što je Hamas uradio otkako je preuzeo kontrolu pre skoro 20 godina je da je izgradio mrežu tunela od ispod grada Gaze sve do Kan Junisa i Rafe", kazao je on.

Međunarodni portparol IDF-a, potpukovnik Ričard Heht, rekao je da se Izrael trenutno "priprema za sledeće faze rata" i istakao da još nije donesena odluka o kopnenom napadu. Prema njegovim rečima, Izrael je u punoj pripravnosti i njegovi su obaveštajci usmereni na identifikaciju militanata Hamasa koji su počinili zločine i napade.

 

08.27 - Benjamin Netanijahu: Svaki član Hamasa je mrtav čovek

 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je "svaki član Hamasa mrtav čovek".

"Mi se suočavamo sa varvarima, sa okrutnim neprijateljem koji je gori od ISIS-a. Videli smo zavezane dečake i devojčice upucane u glavu. Muškarci i žene su spaljeni živi. Mlade žene su silovane i zaklane. Borci su obezglavljeni", rekao je Netanijahu sinoć na konferenciji za medije novoformiranog ratnog kabineta, prenosi Tajms of Izrael.

Ministar odbrane Joav Galan poručio je da će palestinska militantna grupa Hamas biti "zbrisana sa lica zemlje".

 

"Zbrisaćemo ovu stvar koja se zove Hamas. Hamas - Islamska država Gaza - biće zbrisan sa lica zemlje. Neće nastaviti da postoji", poručio je Galan. On je napad Hamasa opisao kao "najgori teroristički napad koji je svet ikada video", navodeći da je reč o "varvarskim delima koja jevrejski narod nije pretrpeo od 1945. godine".

 

U Izraelu je juče formirana vlada nacionalnog jedinstva i ratni kabinet, o čemu su se premijer Netanijahu i lider opozicionog Nacionalnog jedinstva Beni Ganc dogovorili u sedištu Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

07:38 Iranski predsednik i saudijski princ razgovarali o palestinsko-izraelskom ratu

Predsednik Irana Ebrahin Raisi i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, razgovarali su o palestinsko-izraelskom ratu, što je prvi telefonski razgovor dvojice lidera od dogovora između Teherana i Rijada o obnavljanju bilateralnih odnosa, uz posredstvo Kine. Raisi i Bin Salman su razgovarali o "potrebi da se okončaju ratni zločini protiv Palestine", objavili su iranski državni mediji, prenosi Rojters. Saudijski prestolonaslednik je "potvrdio da Kraljevina ulaže sve moguće napore u komunikaciji sa svim međunarodnim i regionalnim stranama kako bi zaustavila tekuću eskalaciju". Ponovio je da Saudijska Arabija osuđuje gađanje civila na bilo koji način. U martu ove godine, lideri Irana i Saudijske Arabije su se saglasili da obnove odnose, u okviru sporazuma koji je postignut uz posredovanje Kine posle sedam godina neprijateljstava.

 

07:29 Tramp: Netanijahu nije bio spreman za napad Hamasa na Izrael

Bivši američki predsednik Donald Tramp kritikovao je premijera Izraela, rekavši da Benjamin Netanijahu nije bio speman za napad palestinske militantne grupe Hamas.

"On nije bio spreman. Izrael nije bio spreman. A pod Trampom ne bi ni morali da budu spremni", rekao je Tramp za Foks njuz, prenosi Rojters. Obraćajući se pristalicama na skupu na Floridi, bivši predsednik SAD je kazao da su "tokom prošle nedelje neke stvari pošle naopako".

"Moraju to da isprave, jer se bore sa potencijalno velikom silom. Potencijalno se bore protiv Irana. Ne mogu da se igraju, moraju da ojačaju", poručio je Tramp.


07:23 Arapska liga pozvala na hitno zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze

Države članice Arapske lige pozvale su na hitno zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze. Na vanrednom sastanku u Kairu u sredu, ministri spoljnih poslova 22 zemlje su upozorili na katastrofalne humanitarne i bezbednosne posledice intenziviranja sukoba, prenosi Rojters. U saopštenju se osuđuje ubijanje civila sa obe strane i poziva se na oslobađanje svih zatočenika koje drže Izrael ili Palestinci. Ministri su pozvali Izrael da prekine opsadu Gaze i da dozvoli isporuku humanitarne pomoći, hrane i goriva Palestincima u enklavi.

 

 

06:26 U sukobu Hamasa i Izraela do sada poginulo skoro 2.500 ljudi

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je najmanje 1.200 Izraelaca ubijeno u napadima palestinske militantne grupe Hamas na Izrael. Pored toga, povređeno je više od 2.700 osoba. Sa druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj ubijenih Palestinaca u ofanzivi izraelskih snaga na Pojas Gaze povećan na 1.200, dok je povređeno oko 5.600 osoba.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miko

12.10.2023 21:38

Jadan Izraelski narod mora da se brani od ovih hijena.Kao mi Srbi na kosovu!